Data actualizării:
Data publicării:

ONG-urile și societățile care blochează marile proiecte de infrastructură. George Stângă (PNL) a venit cu o soluție: Terminăm cu mofturile

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

George Stângă, președintele PNL Galați, a venit cu o soluție pentru ca marile proiecte de infrastructură să nu mai fie împiedicate de diferite ONG-uri sau societăți comerciale.

George Stângă, președintele Partidului Național Liberal - Galați, a explicat problema ONG-urilor și societăților comerciale care contestă marile proiecte de infrastructură. Acesta a venit și cu o soluție:

„Ar fi acea inițiativă de a forța prin lege reluarea construcției de hidrocentrale, blocată de 3-4 ONG-uri“, a spus Val Vâlcu.

„Da, exact, cum faceți cu asta? Aveți o lege a ONG-urilor, am aflat și noi, că, practic, ONG-urile pot bloca în România absolut orice, de la autorizații de construcție până la terminarea de hidrocentrale care sunt realizare 95%“, a continuat Bogdan Chirieac.

„Am avut un mare blocaj în anii 2012-2017, atunci când ONG-urile erau administratorii ariilor naturale protejate și atunci când, pentru a dezvolta un obiectiv de interes național sau local, aveai nevoie de la ONG-ul respectiv care, de fapt, administra patrimoniul Statului Român.

Între timp, din punct de vedere legislativ, această problemă a fost rezolvată în 2017-2018. Eram președintele Comisiei de Mediu din Senatul României, am preluat aceste atribuții de la ONG-uri și le-am dat unei instituții a Statului Român, astfel încât acesta să stabilească ce este prioritar și ce nu este prioritar pentru dezvoltarea infrastructurii. Problema cu ONG-urile a fost parțial rezolvată prin această preluare de atribuții pe care le aveau acolo unde existau arii naturale protejate.

Părerea mea, pentru a termina definitiv acest subiect, este să facem ceva asemănător cu gândirea pe care o avem acum cu licitațiile publice și contestațiile. Acolo unde se participă la licitații sunt firme care contestă și întârzie foarte mult semnarea de către un câștigător. Părerea mea e că ar trebui să stabilim o garanție pentru cei care atacă în instanță astfel de decizii cu privire la desemnarea unui câștigător și în situația în care a pierdut procesul respectiv, să piardă și garanția, că nu ne permitem să blocăm toate proiectele mari de infrastructură din România din moftul unor societăți comerciale.

Exista o societate comercială care avea activități de asfaltare, care deși avea 35 de angajați, 25 erau juriști. De fapt, activitatea lor era să conteste toate licitațiile la care participau și nu erau câștigători. Unde câștigau, subcontractau licitațiile respective“, a spus George Stângă, la emisiunea La Sud prin Sud Est, la DC News şi Lider FM.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  George Stângă (PNL): De ce se vrea renegocierea PNRR-ului. Motivul din spatele mișcării

Youtube video image

Statul îi transformă pe români din consumatori în prosumatori... dar nu pe toţi. "Chichiţa" din lege care "nu este atât de simplă ca la prima vedere"

Românii care vor independenţă energetică pot accesa fonduri europene pentru montarea de panouri solare. Problema este că nu toţi românii au acces la acest program al Administraţiei Fondului de Mediu, din cauza unei "chichiţe" legislative. Ce modificări urmează să fie aduse legii, dar mai ales când, aflaţi în rândurile următoare. 

"Am observat că războiul din Ucraina a dus la o creştere accelerată a preţurilor pe partea de energie, mă refer la curentul electric şi gaze. Dacă partea de gaze o rezolvăm într-o proporţie destul de mare odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, rămânem cu partea de curent electric. Aici, gândirea statului român este să acţioneze într-un timp cât mai scurt, astfel încât efectele negative care se resimt asupra economiei româneşti să fie stopate cât mai rapid. Primul pas este deschiderea prin Administraţia Fondului de Mediu a unei surse de finanţare de 25.000 lei, cofinanţare 5000 lei din partea beneficiarului, prin care vrem să transformâm mare parte din români în prosumatori.

Să aibă posibilitatea să producă energie electrică, surplusul să îl dea în sistem şi să îl consume în perioada nopţii când nu mai avem producţie efectivă pe panourile solare. La sfârşitul fiecărui an, se va face o analiză pentru a vedea cât a produs efectiv cetăţeanul respectiv, cât a consumat, şi unde sunt diferenţe de bani se va compensa dintr-o parte sau cealaltă. Avem două modalităţi de depunere a acestor dosare. A fost deja o primă sesiune, care s-a încheiat la finalul anului trecut. Cei care îşi doresc să beneficieze de aceşti bani au fost nevoiţi să depună proiectele direct la AFM, ceea ce a dus la o supraîncărcare a angajaţilor pe care îi avem acolo, deoarece avem un număr foarte mare de dosare. 

Am trecut la faza a doua, care se va deschide în perioada următoare, şi ne dorim ca firmele autorizate pentru a efectua aceste lucrări, să aibă posibilitatea de a primi astfel de dosare, să le analizeze şi apoi să depună la AFM doar dosarele care îndeplinesc toate condiţiile. Luăm, astfel, presiunea de pe angajaţii AFM şi dăm posibilitatea ca dosarele în curs de evaluare să fie evaluate într-o perioadă mai scurtă de timp", a declarat George Stângă, preşedintele Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor. în cadrul emisiunii "La Sud prin Sud Est", de la DC News TV şi Lider FM (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel