Data actualizării:
Data publicării:

ONG-urile fac apel către Bruxelles: Sunt necesare ”urgent” mijloace de căutare și salvare

Autor: Elena Didila
WhatsApp
ONG-urile MSF, Sos Méditerranée și Sea-Watch lansează un apel la Bruxelles: sunt necesare ”urgent” mijloace de căutare și salvare.

În Marea Mediterană riscul unor noi tragedii de migranți este foarte mare.

Plecările emigranților din țările de origine africane sunt din ce în ce mai dese iar organizațiile umanitare se străduiesc să țină pasul cu cererile de ajutor. ”Acesta este motivul pentru care avem nevoie de navele civile de căutare și salvare puse la dispoziție de țările UE”, este apelul lansat de Doctors Without Borders Sos Méditerranée și Sea-Watch.

ONG-urile cer Europei să pună la dispoziție ”urgent” vehicule de căutare și salvare în Marea Mediterană, altfel vor exista și alte morți printre migranții care au încercat traversarea.

În cinci zile, Geo Barents și Ocean Viking au salvat 16 bărci aflate în primejdie, în timp ce săptămâna precedentă Sea-Watch 3 a salvat 5 bărci pentru un total de 444 de persoane.

”Fără prezența navelor civile de căutare și salvare în centrul Mediteranei – spun cele trei ONG-uri – copiii, femeile și bărbații salvați în timpul acestor operațiuni de salvare ar fi fost abandonați soartei lor în apele internaționale din largul Libiei, pe traseul maritim cel mai letal”.

Potrivit ONG-urilor, vara, când condițiile meteo sunt mai favorabile pentru a încerca o călătorie atât de periculoasă, plecările din Libia sunt ”mai dese și de aceea este necesară o flotă adecvată de căutare și salvare”.

”În prezent, având în vedere starea de nevoie, la bordul Geo Barents sunt 659 de persoane, un număr care depășește capacitatea navei. Am continuat să primim solicitări care au rămas fără răspuns sau să vedem de pe punte ambarcațiuni în pericol și este datoria noastră.legală și morală nu-i lăsa pe acești oameni să se înece”, au declarat cele trei ONG-uri.

Având în vedere nevoile, ”pur și simplu umplerea golului instituțiilor în desfășurarea unei operațiuni de căutare și salvare nu mai este suficientă, iar creșterea capacității de răspuns în zona centrală a Mediteranei este o necesitate esențială”, spune Juan Matias Gil, șeful misiunii SAR al MSF.

Conform sursei citate, la acest moment vasul Geo Barents încă așteaptă o soluție pentru supraviețuitorii salvați în urmă cu șapte zile.

”Supraviețuitorii salvați de Ocean Viking în ultimii șase ani – spune Xavier Lauth, directorul de operațiuni al ONG-ului – au spus echipelor noastre povești îngrozitoare de violență și abuz. Ultima și singura speranță pe care o au este să poată scăpa din Libia, pe care ei o numesc adesea iadul pe pământ, traversând marea indiferent de riscurile pe care acest lucru le presupune. Îndepărtarea operațiunilor europene de căutare și salvare adecvate și competente în apele internaționale din largul Libiei s-a dovedit letală și ineficientă în prevenirea traversărilor periculoase."

Chiar în această săptămână, Curtea de Justiție a UE a clarificat obligațiile statelor membre cu privire la debarcarea și primirea inițială a migranților salvați de ONG-uri.

© Toate drepturile rezervate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel