ONG-urile din Europa acuză PRESIUNI
ONG-urile şi organizaţiile civice din Europa sunt supuse mai multor tipuri de presiuni, mergând de la restricţii de finanţare şi până la obstacole de ordin legislativ, uneori chiar şi agresiuni fizice, susţine Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) într-un raport difuzat joi şi rezumat de agenţia EFE.
'O democraţie prosperă are nevoie de o societate civilă sănătoasă. Din nefericire, societatea civilă a UE se confruntă cu o serie de ameninţări şi presiuni', a spus directorul FRA, Michael O'Flaherty, la prezentarea raportului întocmit pe baza versiunilor prezentate de peste 500 de ONG-uri europene.
'Combaterea acestei situaţii inacceptabile trebuie să fie o înaltă prioritate pentru toţi legislatorii UE şi naţionali', a indicat el.
La rândul ei, Waltraud Heller, una dintre autoarele raportului, afirmă că problemele ONG-urilor europene s-au agravat de prin anul 2013, când în urma crizei financiare accesul lor la finanţări a devenit mai dificil. Însă, continuă ea, între timp aceste probleme s-au amplificat sub diverse forme şi ele afectează ONG-urile din toată Uniunea Europeană, indiferent că vorbim de ţări mari sau mici, din est sau din vest.
Astfel de probleme sunt evidente în Polonia şi Ungaria, cea din urmă fiind cunoscută pentru măsurile împotriva ONG-urilor patronate de George Soros, dar sunt mai puţin vizibile în alte ţări care de asemenea au adoptat prevederi legale mai restrictive pentru ONG-uri, mai notează Waltraud Heller. Ea a dat în acest sens exemplul Franţei, unde starea de urgenţă instituită după seria de atacuri teroriste a restrâns unele libertăţi, al Bulgariei, unde un ONG poate fi interzis fără prea multe justificări, sau al Spaniei, unde a fost limitat dreptul la reuniune publică.
Exemplele
Raportul consemnează şi exemple de atacuri şi ameninţări, cum a fost cel din anul 2014 asupra ONG-ului spaniol SOS Rasism, sau cele asupra grupurilor care apără drepturile homosexualilor în Polonia.
Waltraud Heller s-a referit şi la ceea ce a numit mesajele prin care unele autorităţi ar fi discreditat ONG-urile, cum a fost cazul unor responsabili italieni ce au acuzat astfel de ONG-uri că acţionează în colaborare cu traficanţii ce ajută migranţii să traverseze Mediterana către Europa.
Un procuror italian a declarat anul trecut că suspectează de mult timp că traficanţii care îmbarcă migranţi pe coastele Libiei contactează apoi ONG-urile pentru a le informa despre poziţiile ambarcaţiunilor direcţionate către Italia, astfel încât aceste ONG-uri să poată organiza mai bine salvarea migranţilor cu nave pe care în plus le deplasează foarte aproape de Libia pentru a crea un 'efect de chemare' care să încurajeze migranţii să pornească spre Europa, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News