ONG-urile acuză: ”Pentru a favoriza noile OMG-uri, UE a denaturat consultările”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Artur Roman/ Pexels
Fotografie de la Artur Roman/ Pexels
Mai multe ONG-uri europene acuză UE de evaluări false și consultări necredibile și obiective cu privire la noile organisme modificate genetic (OMG).

Acestea sunt acuzațiile făcute de o coaliție internațională de organizații neguvernamentale într-o scrisoare dură adresată lui Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate, cu privire la procesul privind noi tehnici genomice (NGT). Textul se înscrie în dezbaterea privind noua legislație pe care Comisia Europeană o pregătește pentru a reglementa aceste tehnici, cunoscute și sub denumirea de editare a genomului, și care ridică numeroase întrebări și îndoieli din partea cercetătorilor, consumatorilor și activiștilor, scrie Agrifood.

Zeci de organizații semnatare includ Greenpeace, Coordonarea Europeană Via Campesina (ECVC) și Rețeaua Europeană a Oamenilor de Știință pentru Responsabilitate Socială și de Mediu (Ensser). Toți sunt de acord că, în ciuda regularității formale, consultarea a fost de fapt denaturată și viciată

”Suntem deosebit de îngrijorați de modul în care sondajul NGT, la care majoritatea dintre noi am fost invitați să participăm, a fost conceput și implementat de grupul Technopolis din Amsterdam”, spun organizațiile semnatare.

În special, petiționarii vorbesc despre întrebări distorsionate, întrebări și opțiuni de răspuns neclare și lipsă de transparență. La aceste nemulțumiri s-ar mai adăuga o altă acuzație: consultanții care sunt în conflict de interes.

”Sondajul este alarmant de unilateral și mai multe elemente îl fac inadecvat”, continuă scrisoarea. Potrivit ONG-urilor, consultarea publică a Comisiei Europene a fost ”caracterizată prin prejudecăți puternice privind tonul, conținutul, întrebările și opțiunile de răspuns, care în ansamblu păreau formulate pentru a slăbi legislația actuală privind OMG-urile”.

O hotărâre din 2018 a Curții de Justiție a UE a adus aceste noi tehnici de modificare a ADN-ului plantelor înapoi în patul OMG-urilor, deci supuse restricțiilor cuprinse în directiva relevantă a UE.

În 2021, Bruxelles-ul a decis să demareze procedurile de creare a unei legislații specifice pentru aceste noi tehnici de laborator, cedând la numeroasele presiuni din partea lobby-urilor semințelor, precum Euroseeds, reprezentanților marilor companii agricole, precum Copa-Cogeca și instituțiilor de cercetare în domeniul biotehnologiei, precum Organizația Europeană pentru Știința Plantelor.

În vederea formulării unei propuneri de lege, executivul european a lansat un sondaj direcționat, împreună cu o consultare online care s-a încheiat în iulie 2022. Acest sondaj urma să fie poarta de intrare pentru a primi opinii, critici și feedback din partea tuturor părților interesate de legislație, inclusiv consumatorii și așa-numita societate civilă. ONG-urile acuză acum că însuși modul în care a fost formulat sondajul a avut ca scop să impulsioneze o dereglementare amplă a OMG-urilor în sectorul agroalimentar.

Între timp, miniștrii agriculturii din UE fac eforturi pentru o mai mare deschidere către tehnologie. Seceta, schimbările climatice și pierderile de randament sunt principalele motive invocate. 

Comisia, chestionată de Euractiv, a răspuns că scrisoarea va fi ”citită cu mare atenție”.

”Evaluarea noastră de impact în curs ia în considerare o gamă largă de opțiuni de politică. Acestea reflectă întreaga gamă de opinii primite ca feedback de la diverse părți interesate, inclusiv cea privind menținerea cadrului actual privind OMG-urile”, a adăugat el prin intermediul unui purtător de cuvânt. Acesta din urmă a refuzat în schimb să comenteze întrebarea dacă repetarea unor părți ale evaluării impactului în lumina criticilor, subliniind în schimb că această evaluare este încă în curs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel