Data publicării:

OMV Petrom şi Romgaz, investiție de 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea Neptun Deep

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

OMV Petrom şi Romgaz vor învesti până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a Neptun Deep.

OMV Petrom şi Romgaz vor învesti până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului Neptun Deep, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, începerea producţiei fiind estimată pentru anul 2027, potrivit unui comunicat remis joi Agerpres.

Conform sursei citate, Planul de Dezvoltare a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Autoritatea de reglementare.

Totodată, planul final de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, potrivit OMV Petrom. Prin urmare, proiectul Neptun Deep intră în faza de dezvoltare, care presupune atât atribuirea contractelor, cât şi executarea activităţilor de foraj şi construire a infrastructurii necesare pentru extracţia gazelor naturale.

"Odată cu confirmarea Planului de Dezvoltare, proiectul Neptun Deep trece în faza de implementare tehnică. Avem o echipă dedicată cu o experienţă de zeci de ani în dezvoltarea unor proiecte de o asemenea importanţă şi complexitate. Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, va contribui la securitatea energetică a României şi la bunăstarea ţării. Mulţumim tuturor partenerilor implicaţi în proiect, inclusiv autorităţilor romane şi aşteptam cu nerăbdare continuarea colaborării", a afirmat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Conform sursei citate, infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producţie submarine şi reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor.

"Platforma îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului. Platforma offshore, sondele şi zăcămintele vor fi operate de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor şi va contribui la îmbunătăţirea performanţei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi minimizarea emisiilor", se mai precizează în comunicat.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care acţionarii români deţin peste 42% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 21,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori din Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2022. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel