OMV refuză să plătească taxă de solidaritate în România. În Austria, dă 150 de milioane de euro. Chirieac, ipoteză: A fost făcută greșit OUG cu acest scop, ca OMV să nu plătească
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
sursă foto recenzii Google
sursă foto recenzii Google
OMV Petrom a trimis o informare Bursei de Valori Bucureşti în care a susţinut că nu are 75% din cifra de afaceri în domeniile vizate de noua taxare şi, prin urmare, nu se aşteaptă să plătească impozitul de 60%. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat întreaga situație.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis ca firmele din industria ţiţeiului, petrolului, gazelor naturale și rafinăriile să plătească un impozit de 60% pe profit, asta dacă profitul pe care l-au înregistrat în 2022 sau 2023 depăşeşte cu 20% media profiturilor înregistrate în perioada 2018-2021. La scurt timp după ce compania a transmis notificarea către Bursa de Valori, a reacţionat şi Ministerul Finanţelor Publice care spunea că există o prevedere în regulament care spune că doar companiile care depăşesc 75% cifră de afaceri sunt obligate să plătească taxa de solidaritate, dar precizează Ministerul Finanțelor că obligate să plătească această taxă sunt şi companiile partenere, firmele conexe.

Această taxare a fost stabilită iniţial printr-un regulament european pe care România a fost obligată să îl transpună. În regulament, însă, se vorbea despre o cotă de impozitare de 30%. Statul român a ales o cotă de 60% şi a devenit a treia ţară din UE care taxează dur profiturile acestor companii.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația expusă.  

"Tind să cred că a fost făcută greşit OUG, cu scopul ca OMV să nu plătească această taxă"

"Să vedem dacă va analiza cineva cine a scris nota de fundamentare pentru OUG pentru că eu tind să cred că a fost făcută greşit OUG, cu scopul ca OMV să nu plătească această taxă. Altminteri, OMV a anunţat că în Austria va plăti 150 de milioane de euro. Eh, cineva în România a făcut în aşa fel încât a văduvit statul român de un miliard de euro. Cum vi se pare asta? În rest, celelalte companii energetice sunt ale statului. Singura care putea să aducă un plus la bugetul de stat era OMV Petrom. Cineva a scris acea OUG în aşa fel încât OMV să nu plătească. Şi austriecii au dreptate să spună că liderii noştri sunt corupţi. Avem dovada", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea News Hour CNN de la Antena 3.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, doar din vânzări, în 2022, OMV Petrom a avut un profit de 160%. Au crescut vânzările la 44,24 miliarde. 

"Cineva a scris nota de fundamentare a OUG, a trecut 75%. Poate că şi OMV şi-a trecut pe alte firme astfel încât să nu atingă 75%, că pisica cu clopoţei nu prinde şoareci. Nu ştim despre ce este vorba. Interesant este dacă va hotărî cineva să facă o anchetă. Dacă mă întrebaţi, nu va fi găsit vinovatul", a mai spus analistul. 

Întrebat dacă se mai poate rezolva ceva acum, analistul politic a răspuns: "Nu şi nu se mai poate aplica nici anul ăsta, pentru că este pe ultimii trei ani şi, dacă facem media profitului, luând în calcul acest profit de aproape 2 miliarde de euro, este greu să mai faci peste 20% profit. Interesant ar fi să vedem cine a jefuit poporul român cu un miliard de euro".

Cât despre faptul că, astăzi, nu am văzut nicio reacţie virulentă din partea vreunui lider politic, care să ceară vreo explicaţie, Bogdan Chirieac a subliniat ironic: "Păi, de ce? E lumea în vacanţă, ne agităm noi, presa, o zi, două, trei, patru şi cu asta basta".

"Au trecut acolo 75% fără să analizeze dacă lucrul ăsta are vreun impact şi OMV a anunţat oficial: "Aşa aţi dat legea, noi nu avem  - "chipurile" - niciun amestec în OUG pe care aţi dat-o, aşadar noi nu plătim", a mai spus analistul politic. 

"Acest anunţ îngroapă ambiţia României la Schengen"

Între timp, Suedia este noul susţinător al României în Schengen, cu condiția unui acord. 

"În opinia mea, acest anunţ îngroapă ambiţia României la Schengen, în primul semestru al acestui an. Apoi, urmează Spania, de la 1 iulie. De ce spun asta... Fiindcă Suedia anunţă şi are logică. În absenţa unui acord între Austria, Olanda, România şi Bulgaria, privind aderarea la Schengen, noi nu vom pune problema pe ordinea de zi a JAI. Este foarte clar! Vedeţi făcut acest acord, în următoare lună? Eu nu", a afirmat analistul politic Bogdan Chirieac.

Nehammer, scos din sărite de un jurnalist austriac. "O soluţie bună ar fi să mergem la CJUE"

Cancelarul austriac Karl Nehammer s-a enervat într-un interviu la postul public austriac, întrebat fiind despre Schengen, în care un jurnalist îi vorbea de Ungaria şi despre toate celelalte țări prin care au venit şi au trecut imigranţi. Vezi și: Nehammer, agresiv referitor la subiectul Schengen. Dialog tensionat cu un jurnalist austriac care încerca să îi explice pe ce rută vin de fapt imigranții/ video

"L-a încurcat mult votul pe care l-a dat, l-a încurcat reacţia propriei sale țări care a fost favorabilă României şi Bulgariei. Din cauza asta, l-au vulnerabilizat. Dar nu înseamnă că atitudinea faţă de noi s-a schimbat cu ceva. Eu cred că o soluţie bună ar fi să mergem la Curtea de Justiţie a UE, fiindcă în tratat scria că la cinci ani după aderare putem fi admişi. O să spuneţi "da, dar o să dureze". O să dureze mult mai puţin decât ar dura să convingem politic ceilalţi membri ai UE să ne primească în Schengen. Atât putem noi în acest moment" a comentat situația Bogdan Chirieac. 

"Trebuia ca România să armonizeze interesele sale politice cu cele economice ale altor state"

Cât despre faptul că ar exista şi nişte interese, promisiuni de natură economică, în toată povestea OMV Petrom, Bogdan Chirieac a spus:

"Întotdeauna sunt interese de natură economică. Economia guvernează lumea. Vedeţi foarte bine.. OMV Petrom, dintr-o eroare făcută în OUG, au salvat un miliard de euro. Interese economice, despre asta este vorba. Trebuia ca România să armonizeze interesele sale politice cu cele economice ale altor state. Se poate face asta. Multă lume procedează în acest mod. Sau politic cu politic. Vă întreb: președintele Iohannis va folosi dreptul de veto la CE, când se va discuta noua legislaţie privind migraţia? Ar putea să facă asta. "Ne băgaţi în Schengen, vă votăm şi noi. Dacă nu, folosim noi dreptul de veto". Nu cred că va face asta nici președintele Iohannis, cum nu vor face nici liderii bulgari".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel