Data publicării:

OMV Petrom estimează investiţii de 6 miliarde de lei anul acesta. Neptun Deep va avea o contribuţie la bugetul de stat de 20 miliarde de euro

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
captură video Youtube
captură video Youtube

Grupul OMV Petrom estimează investiţii în valoare de 6 miliarde de lei pentru acest an.  

Alegeri prezidentiale 2024

Grupul OMV Petrom estimează investiţii în valoare de circa 6 miliarde de lei pentru acest an, în creştere cu aproximativ 70% comparativ cu 2022, investiţii mai mari fiind dedicate în principal proiectului Neptun Deep, accelerării proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, precum şi reviziei generale planificate a rafinăriei Petrobrazi, potrivit raportului OMV Petrom transmis vineri Bursei de la Bucureşti.

Reprezentaţii OMV Petrom susţin că investiţiile necesită 'un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi stabil'.

'Ne aşteptăm să generăm un flux de trezorerie extins înainte de plata dividendelor pozitiv, în scădere faţă de 2022, ca urmare a investiţiilor în creştere (8,2 miliarde de lei în 2022). Randamentul pentru acţionari este atractiv: un dividend de bază în valoare de 0,0375 lei/acţiune a fost plătit începând cu luna iunie şi un dividend special în valoare de 0,0450 lei/acţiune a fost propus de Directorat, ceea ce se traduce într-un randament total al dividendelor de 19,6%', se arată în raport.

În ceea ce priveşte mediul de piaţă, pentru 2023, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi între 75 dolari/baril (bbl) şi 80 dolari /bbl, în condiţiile în care estimarea anterioară era de peste 80 de dolari/bbl, iar în 2022 a fost de 101 dolari/bbl).

Marja de rafinare este estimată a se situa la peste 10 dolari/bbl, mai mare faţă de estimarea anterioară de peste dolari/bbl. În 2022 a fost de 16,6 dolari/bbl.

'În România, se preconizează că cererea de produse petroliere în comerţul cu amănuntul va fi uşor peste nivelul din 2022, iar cea de gaze naturale şi electricitate va fi în scădere faţă de 2022. Măsurile legislative introduse pentru pieţele de gaze naturale şi energie electrică în ceea ce priveşte preţurile, marjele, înmagazinarea şi taxele, rămân în vigoare până la finalul lunii martie 2025. Pentru companiile cu activităţi de extracţie şi rafinare a ţiţeiului, o contribuţie de 350 lei pentru fiecare tonă de ţiţei procesat pentru 2022 şi 2023 a fost introdusă în mai; contribuţia pentru 2023 este scadenţă la plata la finalul lunii iunie 2024', potrivit documentului transmis BVB.

În sectorul de Gaze şi Energie, grupul estimează volume totale de vânzări de gaze naturale mai mici faţă de 2022 (2022: 46 TWh), în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse, atât din producţia proprie, cât şi de la terţi, dar şi din cauza cererii scăzute.

Producţia totală netă de energie electrică este prognozată să fie mai mică faţă de anul trecut (2022: 5 TWh), reflectând revizia prelungită a întregii capacităţi a centralei de la Brazi în primul trimestru din 2023 (2022: o lună pentru întreagă capacitate şi o luna pentru jumătate din capacitate).

Principalele direcţii strategice în sectorul gazelor naturale sunt proiectul Neptun Deep, respectiv obţinerea confirmării planului de dezvoltare de la autoritatea de reglementare şi atribuirea principalelor contracte şi obţinerea permiselor vor urma; Han Asparuh offshore Bulgaria: continuarea activităţii de pregătire în scopul forării unei sonde de explorare în 2024; Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia: achiziţia de date seismice rămâne în aşteptare.

 

Neptun Deep va avea o contribuţie la bugetul de stat estimată la aproximativ 20 miliarde de euro, pe durata proiectului

Proiectul Neptun Deep va contribui la viitorul securităţii energetice în România şi în regiune şi va avea o contribuţie la bugetul de stat estimată în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

'Neptun Deep este un proiect strategic atât pentru noi, cât şi pentru România. Decizia finală de investiţie pentru Neptun Deep, luata în iunie 2023, ne permite să trecem la faza de execuţie a proiectului. Acesta va fi o schimbare de paradigmă pentru România şi pentru regiune, contribuind la viitorul securităţii energetice a acestora. România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE. Iar Neptun Deep va avea o contribuţie la bugetul de stat estimată în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro, pe durata proiectului', a spus Christina Verchere.

Ea a explicat, într-o conferinţă de presă, că această contribuţie va începe din 2027, dar statul va primi probabil venituri din 2025.

'Avem 10 ani de platou, după care 8 ani va fi producţie în declin, 4 ani perioada de construcţie. Atunci nu se vor genera venituri, atunci doar cheltuim şi abia după putem să estimăm contribuţia de stat. Abia când începem să culegem veniturile, adică din 2027. Însă statul va primi probabil venituri la buget şi mai devreme, pentru că noi cheltuim bani, se percepe TVA şi cred că din 2025 va începe să primească venituri', a afirmat Verchere.

Aceasta a precizat că următorii paşi includ avizarea planului de dezvoltare a zăcământului de către autorităţile de reglementare, atribuirea principalelor contracte şi autorizări.

În ceea ce priveşte destinaţia volumelor de gaz din acest perimetru, Verchere a subliniat că, datorită poziţionării sale, România se remarcă drept o piaţă atractivă şi, având în vedere că piaţa de gaze naturale operează la nivel european, sunt explorate activ toate opţiunile disponibile în Uniunea Europeană.

Totodată, CEO-ul OMV Petrom a precizat că proiectul Neptun Deep ia în considerare orice potenţial impact asupra mediului sau asupra comunităţilor locale.

'În cadrul fazei de dezvoltare a proiectului, vom face evaluări ale mediului şi ale vieţii marine şi vom lua măsuri atunci când va fi nevoie. Conducta de gaze naturale care porneşte de la platformă va fi complet îngropată. Când ajunge la ţărm, aceasta va trece printr-un tunel subteran, fără a afecta plaja. Pe durata întregului proiect, o echipă de specialişti şi biologi marini dedicată va monitoriza constant impactul asupra mediului marin. De ani de zile, operăm în siguranţă în Marea Neagră', a explicat Christina Verchere.

În ceea ce priveşte locurile de muncă create prin implementarea acestui proiect, ea a precizat că ar trebui să fie 9.000 de locuri de muncă impactate de Neptun Deep.

'Practic, noi acum lucrăm cu agenţia de Reglementare pentru planul de dezvoltare a zăcământului, după care vom face contractarea, iar apoi vor începe lucrările. Lucrările vor începe fizic în 2024, asta anticipăm. În ceea ce priveşte numărul de persoane, noi ne-am stabilit un interval. Vom avea peste 300 de posturi în Petrom legate direct de proiectul Neptun Deep. Vor fi şi mai multe indirecte şi bineînţeles, vor fi şi angajaţii contractanţilor. Dacă luăm doar angajaţii direcţi, indirecţi, locurile de muncă induse ar trebui să fie 9.000 de locuri de muncă impactate de Neptun Deep', a afirmat directorul general al OMV Petrom.

Pe de altă parte, ea a menţionat că OMV Petrom investeşte constant în activităţile de explorare şi producţie pentru a combate declinul natural al perimetrelor companiei şi pentru a identifica noi resurse.

'În prima jumătate a anului, am crescut valoarea totală a investiţiilor noastre cu 70%, la 2,4 miliarde de lei. Din această sumă, peste un miliard de lei au fost direcţionaţi în activităţile de explorare şi producţie, 30% fiind destinat activităţilor de explorare. Descoperirile anunţate recent sunt rezultatul investiţiilor continue. Strategia noastră de explorare se concentrează pe oportunităţile din apropierea zăcămintelor existente, localizate lângă infrastructura pre-existentă, ceea ce facilitează dezvoltarea rapidă, conectarea şi producţia timpurie a resurselor nou descoperite. Principala descoperire a avut loc în perimetrul de explorare Verguleasa, care a intrat în producţie experimentală în iunie şi a început deja să livreze. Testarea celorlalte două descoperiri este planificată pentru acest an', a spus Verchere.

OMV Petrom şi Romgaz au anunţat, în 21 iunie, că au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, acesta urmând să fie depus la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru confirmare.

Cele două companii vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Prima producţie este estimată în 2027. Producţia la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (circa 140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra are o suprafaţa de 7.500 kmp şi se află la o distanţă de circa 160 km de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri.

Explorarea perimetrului a fost accelerata în 2008 şi a inclus două campanii de achiziţie 3D şi două campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012, notează Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel