Data actualizării:
Data publicării:

OMV nu vrea să plătească taxa de solidaritate. Rareș Bogdan: Cel puțin sfidător și grav. Tu consideri România un stat care poate fi prostit pe față

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Willfried Wende/fotoblend)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Willfried Wende/fotoblend)

Rareș Bogdan a comentat situația OMV, după ce marea corporație a refuzat să plătească taxa de solidaritate în România, folosindu-se de o breșă din ordonanța de urgență dată de Guvern.

"Pornind de la declarația pe care a făcut-o OMV-ul, o să verificăm în zilele următoare, o să ne dăm seama în zilele următoare dacă este corectă sau nu. Dacă va refuza să plătească, va fi emisă o decizie de impunere, va fi stabilită suma care va trebui plătită și vom trece către executarea silită”, a spus, astăzi,  Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la Antena 3.

Rareș Bogdan a comentat situația OMV și refuzul companiei de a plăti taxa de solidaritate în România, atrăgând atenția asupra breșei create în redactarea ordonanței de urgență dată de Guvern.

"OMV nu ştiu să vândă nici gogoşi, nici cărţi"

"Eu aştept ca statul român să acționeze ca un stat puternic, care nu se lasă nici intimidat, nici sfidat. Trebuie înţeles că OUG dată de Guvernul României nu este cu adresă la o anumită companie, ci se referă la toate domeniile industriei ţiţeiului, gazelor, extracției, distribuţiei, tot ceea ce înseamnă petrol, motorină. Nu are o direcţionare spre o anumită companie. Este transpunerea unei directive care, în cazul în care nu ar fi fost aplicată, ducea România în situaţia de a ajunge în infrigement. Procentul pe care România l-a ales pentru suprataxare pentru o perioadă de doi ani este un procent cam mediu faţă de alte ţări europene. 

Faptul că OMV a venit cu un comunicat în care a încercat să explice că plăteşte taxa de solidaritate în Austria - între 150 şi 170 de milioane de euro - şi nu consideră că 75% din totalul activităţii este în zona de petrol, gaze, extracție mi se pare cel puţin sfidător şi grav, în cazul în care statul român va permite acest lucru, deoarece OMV nu ştiu să vândă nici gogoşi, nu vinde nici cărţi, nici nu face spectacole de teatru pentru copii. Eu ştiu că se ocupă exact de această zonă. Să spui că 75% din totalul activităţii companiei nu se referă la această zonă de petrol, gaze, extracţie, distribuție mi se pare că tu consideri România un stat care poate fi prostit pe faţă.

Solicit Ministerului Finanțelor să fie extrem de ferm şi să explice românilor ce s-a întâmplat cu această OUG, pentru că OUG care a fost dată şi care priveşte anumite coduri CAEN trebuie să cuprindă şi această activitate. Dacă cineva a greşit în transpunerea directivei şi, din prostie, sau dintr-o proastă pregătire, sau din neștiință, sau dintr-o eroare, a reuşit să creeze o breşă prin care specialiştii unei companii de talia corporaţiei amintite pot să găsească formula prin care să nu achite taxa de solidaritate, mi se pare foarte grav. Pe de-o parte, mi se pare grav pentru funcționarii care au conceput acea OUG pentru că este a patra cu probleme (n.r. OUG în energie)", a spus Rareș Bogdan, în emisiunea Decisiv, prezentată de Cătălina Porumbel, la Antena 3.

Vezi și: Afacerea OMV Petrom de la CE Oltenia. Terenul care va intra în proprietatea austriecilor, o adevărată mină de aur

"Există țări în UE care impozitează până la 90% acest supraprofit"

Cât despre faptul că Ministerul de Finanțe susţine că a transpus directiva aşa cum era şi nu a făcut nicio adăugire, Rareș Bogdan a mai spus, întrebat fiind dacă bănuiește că ar fi vorba de o eroare sau o intenţie în redactarea OUG:

"Aici sunt două entităţi care au lucrat la aceasta OUG. Au lucrat Ministerul Finanțelor cu specialiști din finanţe, departamentul juridic şi specialiștii de la Ministerul Energiei. Eu nu ştiu dacă au tradus OUG exact, cuvânt cu cuvânt, şi au scăpat anumite coduri CAEN sau au vrut să introducă şi le-a fost frică.

Eu ştiu un singur lucru. Atâta timp cât Romgaz va fi afectat, atâta timp cât Mol, Lukoil, Rompetrol vor plăti la rândul lor taxe pentru Nuclearelectrica, Hidroelectrica, vor plăti la rândul lor această taxă suplimentară pentru doi ani, atâta timp cât există țări în UE - cum ar fi Cehia, Grecia, Danemarca, Irlanda - care impozitează până la 90% acest supraprofit, faptul că România solicită o chestiune normală de coparticipare a unei mari corporaţii la efortul țării în această perioadă mi se pare o chestiune de bun-simţ.

Sigur că eu îmi pun întrebări, sigur că nu vreau neapărat să mă uit spre vinovați, dar spun doar că este o chestiune care, cel puţin mie, îmi ridică semne de întrebare. Prea la fiecare OUG în acest domeniu au apărut mici lacune, mici breşe pe care nişte consultanţi deştepţi, nişte firme de consultanță financiară angajate de o mare corporaţie găsesc întotdeauna soluţie și statul român pierde". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel