Omul preistoric era mic şi îndesat. O specie misterioasă, descoperită într-o peșteră din Polonia
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Descoperire şocantă pe teritoriul Poloniei!

Cu 550.000 de ani în urmă, clima din Europa Centrală era ostilă. Din cauza schimbărilor amețitoare din mediul înconjurător, primii oameni au trebuit să se adapteze rapid la noile condiții. Doar câțiva au supraviețuit. Printre aceștia se număra Homo heidelbergensis. Acesta este considerat cea mai veche specie de om preistoric. De fapt, este considerat ultimul strămoș comun între omul de Neanderthal și Homo sapiens. Recent, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Varșovia a găsit rămășițe ale acestor primate într-o peșteră din Polonia. Iată ce au descoperit, pe lângă oase.

Omul timpuriu era mic şi îndesat

Homo heidelbergensis s-au caracterizat prin adaptarea corpului la gerurile severe din Europa Centrală. Ca urmare, aceste ființe aveau corpuri mici și robuste, ceea ce le permitea să păstreze căldura în habitatul lor natural. Se știe că au fost primii oameni care au vânat în mod obișnuit animale mari. Fizic, se distingeau prin fruntea lată și maxilarele pronunțate: „Această specie umană timpurie avea arcade foarte mari, o cutie craniană mai mare și o față mai plată decât la speciile umane primitive mai vechi”, menționează Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian.

Există dovezi că Homo heidelbergensis controla tehnologia focului în vetre primitive, în urmă cu aproximativ 790.000 de ani. Timpul și condițiile climatice au degradat o mare parte din rămășițele fosile, astfel încât a fost dificil de aflat mai multe despre dieta, obiceiurile și dezvoltarea culturală a acestora.

Astfel, oamenii de știință de la Universitatea din Varșovia au fost surprinși să găsească rămășițe ale acestei specii în peștera Wielki din Polonia. Alături de oase, cercetătorii au găsit unelte vechi de cel puțin 450.000 de ani. Acest lucru sugerează că Homo heidelbergensis nu numai că a fost capabil să le conceapă de la zero și să le folosească, ci a și transmis aceste cunoștințe din generație în generație: „Cu aceste rămășițe, putem examina limitele șanselor de supraviețuire ale lui Homo heidelbergensis și, astfel, să observăm modul în care s-a adaptat la aceste condiții nefavorabile”, explică arheologul Małgorzata Kot.

Descoperirile de la Wielki aruncă o nouă lumină asupra abilităților creative și de rezolvare a problemelor ale acestei specii de oameni antici. Cercetătorii au fost surprinși, relatează Science Alert, de faptul că Homo heidelbergensis folosea peșterile ca adăpost, deoarece acestea nu erau cel mai bun loc pentru a campa. Se pare că focurile de tabără au făcut ca aceste locuri reci și umede să devină locuințe confortabile pentru oamenii preistorici. Din cioplirea uneltelor, se știe că a fost o tehnică împărtășită de alte specii umane timpurii, cu mai mult de jumătate de milion de ani în urmă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel