Omul de afaceri australiano-român Frank Timiş acuzat de BBC că a dat "primă" în Senegal pentru un zăcământ de petrol
Preşedintele senegalez Macky Sall a denunţat miercuri o tentativă de "destabilizare" a ţării, la trei zile după acuzaţiile de corupţie aduse unuia dintre fraţii săi într-un reportaj al BBC consacrat sectorului petrolier şi de gaze al acestei ţări din Africa de Vest, relatează AFP şi Reuters.
"Ştim că acolo unde există petrol, unii vor încerca să destabilizeze ţara (...) Guvernul va urmări această afacere", a declarat Macky Sall după rugăciunea Eid-al-Fitr care marchează sfârşitul Ramadanului, în contextul în care exploatarea unor importante zăcăminte din largul Senegalului ar urma să înceapă până în 2021-2022.
"Ţin ca adevărul să fie stabilit", a spus el, fără a menţiona numele fratelui său, din cauza "caracterului privat" al afacerii. Solicitând dovezi, preşedintele senegalez a promis: "Dacă trebuie dictate sancţiuni, le vom dicta".
"Totuşi, nu vom accepta acuzaţii false", a avertizat şeful statului, ales în 2012 şi reales în februarie 2019, dând asigurări că "niciodată o ţară nu a dat atâtea dispoziţii pentru a evita problemele legate de resursele care vor fi exploatate în anii următori".
Afacere
În iunie 2012, la puţin timp după alegerea sa, Macky Sall a confirmat decizia predecesorului său, Abdoulaye Wade, de a atribui exploatarea a două zăcăminte de petrol şi gaze în largul Senegalului societăţii Timiş Corporation, a omului de afaceri australiano-român Frank Timiş, un novice în acest sector, potrivit France Presse.
Duminică, BBC a relatat că acelaşi grup a virat în secret doi ani mai târziu o primă de 250.000 de dolari către Agritrans, o societate controlată de Aliou Sall, un frate mai mic al lui Macky Sall. Aliou Sall a calificat marţi drept "total false" aceste informaţii şi a promis că va da în judecată BBC pentru defăimare.
Deputatul Ousmane Sonko, candidat în ultimele alegeri prezidenţiale, s-a declarat marţi "siderat" de explicaţiile lui Macky Sall.
"Eu, Ousmane Sonko, îl acuz că este singurul responsabil de acest act de corupţie care ascunde altele câteva zeci. Este vinovat de fapte caracteristice pentru înalta trădare", a postat el pe Facebook.
Acțiunile cumpărate de BP
"De fiecare dată, strategia a constat în încercarea de a aprinde un alt foc şi a se ascunde cu laşitate în spatele argumentului unei pretinse 'manipulări a opozanţilor' sau a unei 'tentative de destabilizare a ţării noastre de către forţe obscure' ", a adăugat el.
BBC a mai relatat că participaţiile Timiş Corporation au fost cumpărate de gigantul petrolier BP în 2017 pentru 250 de milioane de dolari, însoţite de redevenţe de circa zece miliarde de dolari pe 40 de ani, privând populaţia de importante venituri, în contextul în care Senegalul figurează printre cele 25 de ţări cele mai sărace din lume. BP a dat asigurări că a efectuat toate verificările necesare în materie de etică înainte de semna acest contract.
Potrivit Reuters, Frank Timiş nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc, dar a precizat într-un comunicat pentru BBC că nu a comis "nicio ilegalitate".
Vezi și: Fost prim-procuror, condamnat la închisoare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News