Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Omul cu trei CHIPURI: Primul om cu DOUĂ transplanturi de față

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Jerome Hamon a avut pe parcursul vieţii sale trei chipuri. Devenit primul om din lume care a suferit două transplanturi de faţă, el s-a întâlnit cu jurnaliştii din Paris, cărora le-a spus că a acceptat "imediat" noul său aspect fizic şi noua lui "identitate", informează AFP. 

Alegeri prezidentiale 2024

Încă spitalizat la trei luni după operaţia suportată la Paris, Jerome Hamon are încă un chip neted şi imobil, cu o piele care nu s-a pliat perfect peste trăsăturile faciale ale craniului său. Acest lucru se va întâmpla treptat, cu condiţia ca pacientul să reacţioneze pozitiv la tratamentul imunosupresor, care împiedică o nouă respingere a grefei. 

"Mă simt foarte bine", a spus săptămâna trecută cu ocazia unei întâlniri cu jurnaliştii francezi acest pacient, în vârstă de 43 de ani, la trei luni după operaţia din noaptea de 15 spre 16 ianuarie. 

"Abia aştept să scap de toate aceste lucruri", a adăugat el, obosit de tratamentul dificil pe care trebuie să îl urmeze, exprimându-se cu dificultate. 

Reuşita medicală se datorează echipei coordonate de profesorul Laurent Lantieri de la Spitalul european Georges-Pompidou din cadrul Assitance Publique-Hopitaux de Paris (AP-HP). 

Acest chirurg plastician a realizat deja, pe acelaşi pacient, o primă grefă totală de faţă, în 2010, la spitalul Henri-Mondor din Creteil, în apropiere de Paris. 

Jerome Hamon suferă de neurofibromatoză de tip 1(boala Von Recklinghausen), o maladie de ordin genetic, care i-a deformat chipul. 

Viermi marini 

Prima grefă a avut succes, aşa cum a povestit el într-o carte publicată în aprilie 2015 şi intitulată "T'as vu le Monsieur?". 

Din păcate, în acelaşi an, cu ocazia unei răceli banale, a fost tratat cu un antibiotic incompatibil cu tratamentul său imunosupresor. În 2016 a început să prezinte semnele unei respingeri cronice, iar chipul lui s-a degradat. 

În vara anului 2017 a fost spitalizat, iar în noiembrie 2017, chipul grefat al pacientului, ce prezenta zone necrozate, a trebuit să fie extras pe cale chirurgicală. 

Jerome Hamon a rămas două luni "fără chip" în secţia de reanimare a spitalului Georges Pompidou, înainte ca Agenţia pentru biomedicină să îi găsească un donator compatibil. Au fost momente dificil de trăit, a relatat pacientul. 

Caz excepţional, pacient excepţional. "Întreaga echipă de la reanimare a fost uluită de curajul lui Jerome, de voinţa lui, de forţa lui de caracter într-o situaţie tragică. Pentru că era în aşteptare, dar nu s-a plâns niciodată. Avea chiar o stare de dispoziţie bună", a povestit în faţa reprezentanţilor presei Bernard Cholley, specialist în anestezie-reanimare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel