OMS: Virusul ZIKA, urgență mondială în sănătate. Alertă globală de ultimă oră
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Foto: Telegraph.co.uk
Foto: Telegraph.co.uk
Experții de la Organizația Mondială a Sănătății au declarat virusul Zika urgență în sănătate la nivel mondial. Epidemia afectează patru milioane de oameni doar în America Latină, potrivit ultimelor date. 

Un grup de experți din OMS s-au întâlnit la Geneva pentru a analiza epidemia cu virusul Zika și au decis că are caracterul de a fi o urgență mondială. Margaret Chan, directorul mondial al OMS, a declarat că situația dramatică a copiilor care se nasc cu microcefalie- sau creier anormal de mic- a fost de ajuns pentru a propune reuniunea și a declara stare de urgență. Dovezile care leagă virusul Zika de mii de cazuri de microcefalie din America de Sud și insule din Pacific sunt puternice și din ce în ce mai multe, potrivit The Independent

De când a fost constatat pentru prima oară virusul Zika în Brazilia, au fost semnalate zeci de mii de cazuri. Pentru multe victime, simptomele sunt relativ minore, însă virusul Zika poate fi asociat și cu sindromul post-virale rare, Guillain-Barré, care poate duce la paralizie. 

Experții recomandă femeilor gravide să nu călătorească în zonele afectate. Săptămâna trecută, un expert OMS a declarat că ONU se așteaptă la patru milioane de oameni afectați de virusul Zika, doar în America de Sud și America Centrală. 

Comitetul de urgență la Geneva a fost prezidat de profesorul David Heymann. El a declarat, la conferința de presă, că virusul Zika, așa cum îl știm astăzi, nu a fost o boală îndejuns de serioasă încât să justifice un interes internațional, dar numărul ridicat de cazuri de microcefalie și tulburări neurologice ca urmare a izbucnirii virusului Zika au condus, după deliberări complexe, la declararea unei situații de urgență. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel