OMS spune că variola maimuței s-a răspândit probabil sub radar „de ceva timp”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
OMS spune că variola maimuței s-a răspândit probabil sub radar „de ceva timp”  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
OMS spune că variola maimuței s-a răspândit probabil sub radar „de ceva timp” / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că variola maimuței s-a transmis „de ceva timp” fără a fi detectată.

OMS a declarat miercuri că sute de cazuri de variolă a maimuței au apărut în afara țărilor africane în care boala apare cu precădere, avertizând că virusul s-a răspândit probabil sub radar.

„Investigațiile sunt în desfășurare, dar apariția bruscă a variolei maimuțelor în multe țări în același timp sugerează că este posibil să fi existat o transmitere nedetectată de ceva timp”, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, reporterilor.

De când Marea Britanie a raportat pentru prima dată un caz confirmat de variolă a maimuței, pe 7 mai, peste 550 de cazuri confirmate de boală au fost verificate în 30 de țări din afara țărilor din Africa de Vest și Centrală, unde este endemică, a spus OMS.

Rosamund Lewis, expertul de top al agenției de sănătate a ONU, a spus că apariția atâtor cazuri în mare parte din Europa și în alte țări în care nu a fost până acum „este în mod clar un motiv de îngrijorare și sugerează transmiterea nedetectată pentru o perioadă”.

„Nu știm dacă sunt săptămâni, luni sau, eventual, câțiva ani de zile”, a spus ea, adăugând că „nu știm cu adevărat dacă este prea târziu pentru a stopa răspândirea”.

Variola maimuței este legată de variola care a ucis milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an înainte de a fi eradicată în 1980.

Variola maimuței este mult mai blândă decât precursoarele sale

Dar variola maimuței, care se răspândește prin contact apropiat, este mult mai puțin severă, cu simptome care includ de obicei o febră mare și o erupție cutanată asemănătoare varicelei, care dispare după câteva săptămâni.

Până acum, cele mai multe cazuri au fost raportate în rândul bărbaților care întrețin sex cu bărbați, deși experții subliniază că nu există dovezi că variola maimuțelor se transmite pe cale sexuală.

„Oricine poate fi infectat cu variola maimuței dacă există contact fizic puternic cu altcineva care este infectat”, a spus Tedros.

Ela îndemnat pe toată lumea să ajute „la combaterea stigmatizării, care nu este doar greșită, ci ar putea împiedica persoanele infectate să caute îngrijire, făcând mai dificilă oprirea transmiterii”.

OMS, a spus el, „îndemna, de asemenea, țările afectate să-și extindă supravegherea”, conform Science Alert..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel