OMS păstrează nivelul maximal de alertă pentru epidemia de variola maimuței
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis să menţină nivelul maximal de alertă pentru epidemia de Mpox (denumită în trecut variola maimuţei), în pofida scăderii numărului de cazuri semnalate la nivel mondial, a anunţat miercuri directorul său general, citat de AFP.  

Comitetul de urgenţă al OMS s-a reunit vineri pentru a decide dacă epidemia de Mpox reprezintă în continuare o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional, acesta fiind cel mai ridicat nivel de alertă.

'Comitetul m-a informat că, după părerea sa, Mpox rămâne o urgenţă sanitară mondială, iar eu am acceptat această opinie', a anunţat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Urgenţa de sănătate publică la nivel internaţional a fost decretată pe 23 iulie 2022 de directorul OMS. Această boală - endemică în anumite ţări din Africa de Vest - caracterizată prin erupţii cutanate, care pot să apară şi pe organele genitale sau la nivelul cavităţii bucale, poate fi însoţită de episoade de febră, dureri de gât şi dureri la nivelul ganglionilor limfatici.

Începând din luna mai a anului 2022, autorităţile sanitare au constatat creşteri bruşte ale numărului de cazuri de Mpox în Europa şi în Statele Unite.

Comitetul de urgenţă pentru Mpox - ca toate comitetele de urgenţă din cadrul OMS - se reuneşte cel puţin o dată la trei luni pentru a examina situaţia curentă a unei epidemii.

Experţii OMS au constatat că de la precedenta lor reuniune de la începutul lunii noiembrie, mai multe progrese au fost făcute pentru a reduce răspândirea virusului la scară mondială şi că numărul cazurilor semnalate în lume s-a redus.

Însă aceste progrese nu sunt suficiente pentru a lăsa garda jos, afirmă reprezentanţii OMS.

'Peste 30 de ţări continuă să declare cazuri de Mpox, iar posibilitatea unei subdetectări şi a unei subraportări a cazurilor confirmate în anumite regiuni este îngrijorătoare, mai ales în ţările în care transmiterea Mpox de la animal la om a fost semnalată în trecut', a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

'OMS continuă să îndemne ţările să îşi menţină măsurile de supraveghere a Mpox şi să integreze servicii de prevenţie, de pregătire şi de intervenţie în programele lor naţionale de luptă împotriva bolilor, mai ales împotriva HIV şi a altor infecţii transmisibile pe cale sexuală', a adăugat el.

Până la 14 februarie 2023, 85.860 de cazuri de Mpox au fost raportate în 110 ţări, iar această boală a cauzat şi 93 de decese, potrivit OMS, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel