OMS monitorizează informaţii referitoare la o posibilă nouă boală respiratorie depistată în Argentina
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 02 sep 2022, 20:51
WhatsApp
Fotografie de la Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/medica-ie-boala-afec-iune-prescrip-ie-medicala-3873191/
Fotografie de la Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/medica-ie-boala-afec-iune-prescrip-ie-medicala-3873191/
O nouă potențială boală dă fiori.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a comunicat că monitorizează informaţii referitoare la o potenţială nouă boală respiratorie descoperită în Argentina, după apariţia unui mic focar.

Trei persoane şi-au pierdut viaţa până în prezent.

Toate cele nouă persoane care au contractat această boală misterioasă au legătură cu o clinică medicală privată. Dintre cele trei care au murit, una era un pacient de 70 de ani, iar celelalte două făceau parte din personalul medical.

Oficialii au declarat că au exclus COVID-19, hantavirusurile, care sunt transmise de rozătoare şi diverse tipuri de gripă. De asemenea, au efectuat o serie de teste asupra apei potabile din zonă şi a aparatelor de aer condiţionat, pentru a verifica dacă nu este o versiune a bolii legionarului, scrie Rador.

VEZI ȘI: Comisia Europeană atenţionează că purtarea măştii ar putea redeveni necesară; Gripa, o posibilă provocare în plus faţă de Covid

Comisia Europeană a avertizat vineri asupra posibilităţii de a fi necesară în lunile următoare reintroducerea unor măsuri menite să încetinească răspândirea COVID-19, inclusiv purtarea măştii şi limitarea reuniunilor, şi a insistat asupra importanţei vaccinării pentru a ţine pandemia sub control, anticipând de asemenea că o provocare în acest sezon ar putea fi şi gripa, pe lângă COVID-19, consemnează agenţia EFE. 

Ultimii doi ani au demonstrat că UE se poate confrunta cu un nou val de COVID-19, ce coincide cu revenirea din concedii, cu redeschiderea şcolilor şi scăderea temperaturilor, menţionează executivul comunitar într-un raport asupra modului în care statele UE trebuie să se pregătească pentru a răspunde unei noi înmulţiri a cazurilor de COVID-19 ce ar putea surveni toamna aceasta şi iarna care vine.

Este probabil ca UE să se confrunte cu un sezon cu o circulaţie activă a altor virusuri respiratorii, inclusiv gripa

În plus, este probabil ca UE să se confrunte cu un sezon cu o circulaţie activă a altor virusuri respiratorii, inclusiv gripa, ceea ce va presupune o provocarea pentru sistemele de sănătate naţionale deja suprasolicitate, semnalează acelaşi raport.

Prin urmare, Comisia Europeană recomandă statelor membre să continue campaniile de vaccinare folosind vaccinurile în prezent disponibile pentru a reduce spitalizările, îmbolnăvirile grave şi decesele, iar pentru momentul când vor fi disponibile vaccinurile adaptate variantelor coronavirusului să se dezvolte programe naţionale de vaccinare care să descrie ce vaccinuri trebuie folosite pentru anumite grupuri de populaţie, dând prioritate celor din categoriile de risc, precum vârstnicii, persoanele cu comorbidităţi sau cele imunodeprimate.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat joi vaccinurile anti-COVID-19 produse de companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna care au fost adaptate pentru a oferi protecţie împotriva Omicron, varianta coronavirusului SARS-CoV-2 devenită dominantă în această perioadă în Europa. Dar, pe lângă vaccinare, executivul comunitar subliniază şi importanţa măsurilor non-farmaceutice pentru frânarea pandemiei, inclusiv purtarea măştii şi limitarea reuniunilor.

Dacă astfel de măsuri se aplică înaintea sau la începutul următorului val, impactul lor va fi mai mare. Prin urmare, este posibil să fie nevoie de reintroducerea unor măsuri non-farmaceutice în lunile următoare, atenţionează Comisia Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?