Omicron, mai blândă decât Delta. Varianta ar putea intra la virusuri sezoniere
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 03 ian 2022, 14:23
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Varianta Omicron a SARS-COV2 ar fi mai blândă decât Delta, afirmă specialiştii din Franţa. 

Doi membri ai Consiliului Științific din Franța au stabilit că tulpina Omicron este mai puțin severă și mai mult clasică, în comparație cu variantele precedente. Estimarea arată că tulpina Omicron este cu până la 80% mai puțin periculoasă decât Delta.

Profesorii Yazdan Yazdanpanah și Bruno Lina, membri ai Consiliului Științific, au explicat pentru BFMTV că sunt motive pentru a spera că varianta Omicron este mai contagioasă, dar mai puțin periculoasă decât precedentele.

Specialiștii estimează că varianta este între 50% și 80% mai puțin periculoasă bazându-se pe studiile din Marea Britanie și pe evoluțiile din Africa de Sud și din alte țări lovite de Omicron. Virusul încă se adaptează, dar evoluția sa este diferită de variantele precedente, afectând mai puțin plămânii.

În timp, dacă nu apar alte mutații, varianta ar putea intra în rândul virusurilor sezoniere. Ministrul sanatatii, Olivier Veran, are o idee asemănătoare și anunță că, în timp ce varianta Omicron dă peste cap spitalele în ceea ce privește spitalizările convenționale, Delta umple serviciile de Terapie Intensivă, scrie Mediafax.

Franţa relaxează regulile de izolare 

Regulile de izolare a persoanelor pozitive la COVID-19 şi a contactelor acestora vor fi relaxate cu începere de luni în Franţa pentru cei o schemă completă de vaccinare cu scopul de a proteja viaţa social-economică a ţării, a anunţat guvernul de la Paris, relatează Agerpres, citând AFP.

Persoanele pozitive complet vaccinate vor trebui să se izoleze timp de şapte zile indiferent de variantă, izolare care poate fi ridicată după cinci zile în cazul unui test antigen sau test PCR negativ.
Şi nu va mai fi impusă carantina pentru persoanele caz contact cu o schemă completă de vaccinare. Totuşi, acestea vor trebui să respecte cu stricteţe gesturile de barieră şi "să facă teste regulate", a explicat ministrul sănătăţii, Olivier Véran, într-un interviu pentru JDD.

Până în prezent, în Franţa, persoanele pozitive trebuiau să se izoleze timp de zece zile, iar cazurile contact ale unei persoane care a contractat varianta Omicron trebuiau să se izoleze cel puţin 7 zile. Durata izolării putea ajunge şi la 17 zile, indiferent de variantă, atunci când se locuieşte împreună cu o persoană pozitivă.

VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?