Omicron ar putea deveni varianta DOMINANTĂ în Europa în aproximativ O LUNĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Creatoarea vaccinului AstraZeneca, anunț sumbru: Următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19 / Foto: Pixabay
Creatoarea vaccinului AstraZeneca, anunț sumbru: Următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19 / Foto: Pixabay
Varianta Omicron ar putea deveni dominantă în Europa, până la începutul următorului an. 

Omicron va deveni probabil varianta dominantă de coronavirus în Europa în patru săptămâni, depăşind alte variante precum Delta, a declarat un expert de la Universitatea din Basel, relatează dpa, citat de Agerpres. 

"În acest moment, (varianta) Omicron este încă rară în Europa", a declarat Richard Neher, şeful grupului de cercetare Evoluţia Virusurilor şi a Bacteriilor de la Universitatea din Basel, într-un interviu publicat luni pe site-ul universităţii.

'Dar dacă evoluţia continuă în acest fel, Omicron va fi predominantă în Europa în aproximativ două până la patru săptămâni', a mai spus el.

Numărul infectărilor se dublează constant

Datele oficiale din Danemarca şi Marea Britanie sugerează că numărul infectărilor cu Omicron se dublează la fiecare trei până la patru zile.

Rata de transmisie este de trei ori mai mare decât cea a variantei Delta. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că atât persoanele vaccinate, cât şi cele nevaccinate sunt infectate.

Persoanele vaccinate erau mai bine protejate împotriva infectării cu varianta Delta decât cu Omicron.

Citește și: Președintele Africii de Sud a fost testat pozitiv pentru COVID-19

Vaccinul protejează împotriva unei evoluții severe

Cu toate acestea, persoanele vaccinate, şi mai ales cele care au primit o doză de supra-rapel, sunt încă protejate împotriva unei evoluţii severe a bolii COVID-19 după infectarea cu varianta Omicron, potrivit expertului.

Richard Neher a declarat că inegalitatea în distribuţia globală a vaccinurilor trebuie abordată cât mai curând posibil.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat faptul că zeci de ţări încă aşteaptă suficiente doze de vaccin pentru a-şi imuniza pe deplin angajaţii în domeniul sanitar, în timp ce ţările bogate administrează deja cea de-a treia doză de vaccin populaţiilor lor.

Varianta Omicron se răspândește extrem de repede

Autoritățile din Marea Britanie au anunțat, luni, 13 decembrie, că varianta Omicron a coronavirusului se răspândeşte într-un „ritm fenomenal” şi reprezintă aproximativ 40% din totalul infecţiilor din Londra.

Autorităţile au făcut apel la populaţie să facă doza trei, deoarece persoanele care au fost vaccinate cu două doze sunt parţial vulnerabile.

De la depistarea primelor cazuri de Omicron pe 27 noiembrie în Marea Britanie, premierul Boris Johnson a impus restricţii mai dure şi a declarat că un „val uriaş” de Omicron este pe cale să lovească naţiunea.

Autorităţie britanice spun că, dacă nu se iau măsuri, până la sfârşitul lunii ar putea exista un milion de persoane infectate cu Omicron, despre care oamenii de ştiinţă spun că poate infecta şi persoanele imunizate cu două doze.

„Ceea ce ştim acum despre Omicron este că se răspândeşte într-un ritm fenomenal, ceva ce nu am mai văzut până acum”, a declarat secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, la Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel