Omerta în cazul Samothraki: cum își permite Grecia să țină ostatici zeci de turiști străini fără reacție internațională
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Nicio reacție în presa internațională după criza din insula Samothraki
Nicio reacție în presa internațională după criza din insula Samothraki
Criza din insula Samothraki, unde sute de turiști sunt ținuți ostatici de peste cinci zile, într-un război purtat între două firme de transport cu sprijin politic pune în lumină nu atât corupția din Republica Elenă, de care nu ne îndoiam, cât mai ales modul în care grecii au corupt presa europeană.

Confruntat cu o problemă care, pentru o țară ”obișnuită”, este o catastrofă de imagine, guvernul de la Atena nu a intervenit în niciun fel. Dacă în Făgăraș un francez își rupe piciorul la ski, în câteva minute de la apel este trimis un elicopter SMURD ca să-l ducă la spital. Jandarmii au făcut deseori pârtie pentru turiștii blocați în vreo cabană, indiferent dacă erau români sau străini.

De ce își permite Grecia să se folosească în războiul comercial intern de ostatici aflați în vacanță în insule?

Din același motiv pentru care guvernului elen i s-au dat credite fără limită, din același motiv pentru care vigilenții de la Bruxelles închid  ochii la corupția endemică de la Atena  sau la mișmașurile cu fonduri europene. Pentru că ”toată lumea” câștigă” din afacerile grecești. Băncile franco-germane care împrumutau Grecia pentru ca aceasta să cumpere submarine nemțești sau să ridice stadioane faraonice pentru olimpiadă cu firmele franțuzești de construcții, guvenele care raportau creșteri de PIB pe seama acestor credite, toți au pus câte o batistă pe țambal. Cel mai probabil, funcționarii europeni veniți în control n-au făst lăsați zile în șir într-un port, să doarmă pe ciment, în așteptarea unui feribot. Ceva îmi spune că au fost cazați la hoteluri de lux și au fost cărați cu limuzinele de la o terasă la alta. 

Cum vă explicați, altfel, tăcerea presei internaționale, care nu a suflat un cuvânt despre criza din Samothraki? Excursii gratuite de documentare?! Simpla ”elefterie” față de Atena? Presiuni de la marile firme de turism care au investit în Grecia și nu doresc recenzii negative în ziare? 

Sigur, România nu contează, de ce să ne ia cineva în seamă, dacă singuri ne dăm în cap? Sau, dacă  ne scuipă unul în frapieră, iar noi ne ducem și anul viitor în aceeași tavernă. Dar, mi-e greu să cred că niciun turist occidental nu e captiv pe insulă, alături de ai noștri. 

Până acum, am găsit un singur semnal în presa internațională. Și acesta vine din Turcia, un concurent serios al Greciei, nu doar pe piața serviciilor turistice. Iar turcii nu prea cred că se înghesuie la vacanțe în insulele elene. Deci, omerta funcționează, mai bine chiar decât în insula italiană care a făcut-o celebră. De ce s-ar deranja kir Mitsotakis din vacanță sau de ce ar deranja blaturile transportatorilor care îi dau și Noii sale Democrații o atenție, o măslină...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel