Data publicării:

Oligarhul rus Oleg Deripaska avertizează că Rusia ar putea rămâne fără bani în 2024: Am crezut că suntem o ţară europeană...

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Oligarhul rus Oleg Deripaska, cu importante afaceri în domeniul energiei, şi cândva cel mai bogat om din Rusia, avertizează că ţara sa ar putea rămâne fără bani până în 2024, din cauza războiului. 

Acesta avertizează că falimentul Rusiei s-ar putea produce dacă nu vor fi asigurate parteneriate de investiţii cu ţări "prietene", având în vedere numeroasele sancţiuni impuse de ţările occidentale. 

"Nu vor mai fi bani din 2024. Vom avea nevoie de investitori străini. Guvernul rus a început deja să ne ceară nouă bani", a declarat Deripaska, făcând referire la el şi alţi miliardari ruşi. 

Potrivit acestuia, Rusia suferă din cauza presiunilor sancţiunilor occidentale, iar economia Rusiei trebuie să se îndrepte spre ţări care au "resurse importante" pentru investiţii. 

"Am crezut că eram o ţară europeană. Acum, pentru următorii 25 de ani, va trebui să ne gândim mai mult la trecutul nostru asiatic", a mai arătat Deripaska, citat de The Guardian

Afirmaţiile sale vin la doar câteva zile după ce agenţia europeană Scope avertizează că deficitul bugetar al Rusiei ar putea creşte la 3,5% din PIB, comparativ cu prognoza de doar 2% din PIB a Guvernului de la Moscova. În 2022, deficitul bugetar oficial a fost de 2,3 %. 

Scope transmite că cifrele sale se bazează pe încasările mai mici ale Rusiei din exporturile de gaze şi petrol. 

"Sancţiunile şi războiul constrâng flexibilitatea fiscală a Rusiei. Din cauza încasărilor mici pe exporturilor de energie, dar şi a cheltuielilor mari pentru război, se înregistrează o scădere a PIB-ului. Pentru moment, Rusia îşi poate finanţa deficitul cu relativă uşurinţă, trăgând bani din fondul de rezervă. De asta, la finalul anului 2024, deficitul ar putea fi de 3,7%", a arătat Scope, conform sursei citate. 

Cheltuielile pentru război ar urma, însă, să afecteze economia Rusiei pe termen lung, deoarece nu se mai investesc bani în infrastructură, digitalizare, cosntrucţia de locuinţe sau protecţia mediului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel