Oligarhul rus care RENUNȚĂ la cetățenia rusă în semn de protest: Sunt împotriva războiului! Aş fi mândru să primesc un paşaport ucrainean
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Oligarhul rus care RENUNȚĂ la cetățenia rusă în semn de protest: Sunt împotriva războiului! Aş fi mândru să primesc un paşaport ucrainean / Foto: Facebook Leonid Nevzlin
Oligarhul rus care RENUNȚĂ la cetățenia rusă în semn de protest: Sunt împotriva războiului! Aş fi mândru să primesc un paşaport ucrainean / Foto: Facebook Leonid Nevzlin
Un oligarh renunță la cetățenia rusă, în semn de protest față de invadarea Ucrainei de către Kremlin.

Miliardarul rus Leonid Nevzlin, care se opune președintelui rus Vladimir Putin și trăiește în exil, a anunțat că renunță la cetățenia rusă, în semn de protest față de invazia Ucrainei, scrie Globes.

„Tot ceea ce atinge Putin moare. Cetățenia rusă în sine a devenit un semn de rușine pe care nu mai vreau să o port. Sunt împotriva războiului, sunt împotriva ocupației și sunt împotriva exterminării poporului ucrainean. Sunt un cetăţean israelian şi dacă aş vrea să mă gândesc la o altă cetăţenie, aş fi mândru să primesc un paşaport ucrainean.

Nu-mi permit să fiu cetățean al unei țări care ucide copiii din alte țări și își torturează copiii care nu sunt de acord cu ea. Nu vreau să fiu complice al unui regim infracțional și complice la o crimă împotriva umanității, chiar dacă doar având statutul de cetățean al acestui stat.”, a scris Nevzlin pe Facebook.

Nevzlin, în vârstă de 62 de ani, a fost printre primii oligarhi ruși proeminenți care și-au impus un exil în Israel, fugind de ceea ce el a descris drept o campanie de persecuție motivată politic de către președintele rus Vladimir Putin.

Nevzlin a mai scris că rușii au aplaudat căderea Uniunii Sovietice în anii 1990. „Să mulțumesc Domnului că unii dintre ei nu mai trăiesc astăzi”, a scris el. „Ziua în care Patria, ale cărei pașapoarte proaspete le-au sărutat, a devenit un stat fascist.”.

Ce afaceri a avut Leonid Nevzlin în Rusia

Leonid Nevzlin s-a născut în Moscova, și-a făcut averea după destrămarea Uniunii Sovietice împreună cu partenerul său de afaceri ruso-evreu Mihail Hodorkovski, când au înființat împreună compania petrolieră Yukos în 1993. Compania a fost lichidată în 2007, după ce regimul rus a susținut că Nevzlin și Hodorkovski au comis infracțiuni pe piața de capital. Nevzlin părăsise Rusia în 2003, după ce a fost acuzat de diverse infracțiuni de către guvernul rus.

În 2008, un tribunal rus l-a condamnat în lipsă pentru conspirație pentru omor și l-a condamnat la închisoare pe viață. Rusia a cerut de mai multe ori extrădarea sa, dar Israelul a refuzat. În 2014, Curtea Permanentă de Arbitraj s-a pronunțat în favoarea lui Nevzlin și a acuzat Rusia că a desfășurat „o campanie nemiloasă de distrugere și expropriere a bunurilor lui Nevzlin”.

Activele companiei petroliere Yukos au fost împărțite între companiile petroliere guvernamentale ruse Roseneft și Gazprom.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel