Oligarhul Oleg Deripaska consideră invazia Rusiei din Ucraina "o eroare colosală"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Алесь Усцінаў)
Sursă foto: Pexels (Алесь Усцінаў)
Un oligarh rus a afirmat că invazia Rusiei în Ucraina este ”o eroare”. 

Oligarhul rus Oleg Deripaska a calificat marţi drept "o eroare colosală" conflictul din Ucraina, unde Rusia a lansat în februarie o amplă ofensivă, afirmaţii de o rară virulenţă din partea unui reprezentant al elitei ruse, informează AFP și Agerpres. 

"Oare este în interesul Rusiei să distrugă Ucraina? Bineînţeles că nu, aceasta ar fi o eroare colosală", a spus Deripaska în cadrul unei rare conferinţe de presă susţinute la Moscova.

Oleg Deripaska este considerat apropiat al președintelui Putin. Acesta face apel la pace

Oligarhul rus Oleg Deripaska, considerat un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a mai făcut anterior apel la pace. La sfârşitul lui martie, el şi-a exprimat opinia că războiul din Ucraina este o nebunie care, din cauza poziţiei radicale a ambelor părţi, va dura mult timp şi va fi o ruşine pentru generaţii de acum înainte.

Rusia a lansat o vastă ofensivă militară în Ucraina la 24 februarie pentru 'demilitarizarea' şi 'denazificarea' ţării vecine, acuzând-o de un pretins genocid împotriva populaţiei rusofone.

Rezistenţa încrâncenată a forţelor ucrainene a forţat Rusia să-şi revizuiască ambiţiile (de a cuceri întreaga Ucraină) şi să se concentreze pe estul ţării. Luptele în Donbas sunt deosebit de înverşunate, iar trupele ruse avansează lent.

Oligarhul rus Mihail Hodorkovski avertizează: Dacă NATO nu va ajuta Ucraina să câștige războiul, Putin va invada teritoriul NATO

Mihail Hodorkovski, un oligarh rus autoexilat și un critic proeminent al Kremlinului, a declarat într-un interviu că președintele rus Vladimir Putin va duce în cele din urmă războiul pe teritoriul NATO, în cazul în care alianţa nu ajută Ucraina să câștige conflictul actual.

Hodorkovski a făcut avertismentul în timpul unui interviu acordat Euronews. El a cerut NATO să continue să furnizeze președintelui ucrainean Volodimir Zelenski arme și provizii pentru a lupta împotriva armatei Rusiei, care și-a început invazia la sfârșitul lunii februarie.

Miercuri, în cadrul unor declarații, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a condamnat pe Putin pentru atacul său asupra Ucrainei și a reiterat sprijinul organizației pentru Ucraina.

El a spus că NATO are o ”obligație politică și morală de a oferi un sprijin substanțial” țării lui Zelensky și că va continua să furnizeze Ucrainei arme ”pentru atâta timp cât va fi necesar”.

Cine e Hodorkovski?

La un moment dat, Hodorkovski era cel mai bogat om din Rusia datorită unei averi substanțiale de petrol, dar apoi a început să-l critice deschis pe Putin. El a fondat organizația pro-democrație Rusia Deschisă în 2001, pentru a fi arestat doar de autoritățile ruse în 2003 pentru evaziune fiscală. 

A fost găsit vinovat în 2005 și condamnat la nouă ani de închisoare. Acuzații de delapidare și spălare de bani au fost adăugate la pedeapsa lui în 2010, ceea ce i-a prelungit perioada de închisoare.

Cu toate acestea, după niște activități de lobby de mare profil, Putin l-a grațiat pe Hodorkovski și l-a eliberat la sfârșitul anului 2013. Află mai multe informații AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel