Data publicării:

Oligarhul Ilan Șor, promisiuni financiare pentru cei care votează împotriva aderării la UE a Republicii Moldova

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @user20119892
FOTO: Freepik @user20119892
Ilan Șor, oligarhul pro-Kremlin, le promite bani celor care votează împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și oferă și un bonus consistent dacă în secțiile de vot este ales reprezentantul său. 

Controversatul oligarh prorus Ilan Șor a promis să plătească alegătorilor echivalentul a 29 de dolari ca să voteze ”Nu” în cadrul referendumului pe tema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, preconizat să aibă loc simultan cu alegerile prezidențiale din 20 octombrie, relatează agenția de presă Reuters și portalul NewsMaker, scrie Agerpres. Potrivit sursei menționate, în acest context, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale în cabinetul de la Chișinău, a lansat duminică un apel către alegătorii moldoveni să se ferească de ”hoți, fugari și bandiți”.

Apelul ministrului moldovean evidențiază o campanie din ce în ce mai agitată pentru apropiatele alegeri prezidențiale, la care președinta în exercițiu proeuropeană Maia Sandu candidează pentru un al doilea mandat.

Concomitent cu scrutinul prezidențial, alegătorii sunt invitați să ia parte la un referendum privind modificarea Constituției pentru a permite Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, să solicite aderarea la Uniunea Europeană.

Șor, ”bonus” de 5.000 de lei dacă în secțiile supravegheate iese candidatul său

Cel mai vocal oponent al aderării Republicii Moldova la UE, Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, promite bani celor care vor ”convinge cât mai mulți oameni din secția lor de votare” să voteze ”Nu” la referendumul proeuropean.

El a lansat un chat-bot pe Telegram, unde fiecare persoană înregistrată va primi ”sarcini”. Acestea, ca de altfel și cei care se vor înregistra pe respectivul canal, ”vor primi bani”. Potrivit lui Șor, chat-botul ”a reunit deja peste 800.000 de patrioți din întreaga țară”, transmite portalul NewsMaker.

”Vreau să angajez oameni, ambasadori ai lui Ilan Șor, în problema referendumului. Pentru asta trebuie să vă înregistrați în chat-botul nostru. După aceasta să urmați cu strictețe sarcinile pe care le veți primi prin intermediul acestui chat-bot. Este important să convingeți cât mai mulți oameni din secția voastră de votare. Vă vom oferi toate argumentele necesare”, transmite Șor, adăugând că ”desigur, că... eu voi plăti pentru aceasta muncă”.

”În primul rând, după înregistrare veți primi 500 de lei în contul vostru pe care îl vom deschide imediat după înregistrare. Pe parcursul a trei săptămâni veți primi sarcini. Fiecare sarcină va fi plătită. Veți primi plata a doua zi după îndeplinirea sarcinii. În cazul în care ați lucrat bine și în secția voastră de votare majoritatea oamenilor au votat ”împotrivă”, bonusul pe care îl veți primi personal de la mine, pe cardul vostru, va fi de 5.000 de lei”, promite Șor pe Telegram.

Pe lângă cei 500 de lei la înregistrare, echipa lui Șor promite ”2.000 de lei pentru îndeplinirea sarcinilor minime” și ”5.000 de lei - dacă în secția dumneavoastră de votare majoritatea sunt împotriva UE și au ales candidatul nostru”. NewsMaker menționează că echipa lui Șor nu a precizat despre ce ”candidat” este vorba.

Ilan Șor, care se află în prezent la Moscova, a înființat blocul electoral Pobeda (Victoria), căruia i-a fost interzis să participe la alegerile din 20 octombrie, iar partidele apropiate lui nu au un candidat la scrutinul prezidențial.

Sancțiuni de până la 37.500 de lei pentru coruperea alegătorilor

Autoritățile de la Chișinău au înăsprit în iulie sancțiunile pentru alegătorii care vor accepta bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral. Coruperea alegătorilor în campania electorală prevede amenzi între 25.000 și 37.500 de lei moldovenești.

Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și șeful echipei de campanie pentru președinta Maia Sandu, a declarat că oponenții campaniei pentru UE ”folosesc bani pentru a cumpăra voturi și oameni”.

”Ei folosesc propaganda pentru a răspândi minciuni despre Uniunea Europeană și pentru a speria oamenii cu tot felul de povești mincinoase”, a scris el pe Telegram. ”Să nu le dăm crezare hoților, fugarilor și bandiților”, îndeamnă ministrul în apelul său către electoratul moldovean.

Maia Sandu, care denunță invazia Rusiei în Ucraina și consideră Moscova drept una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă Republica Moldova, le-a transmis alegătorilor, într-un discurs rostit sâmbătă, să fie atenți la fraude.

”Mincinoșii încearcă acum să ne intimideze și să ne oblige să luăm alte decizii decât cele pe care le dorim”, a spus ea: ”Nu trebuie să-i lăsăm să ne decidă soarta!”.

În ultimele zile, au fost vandalizate cu vopsea clădiri aparținând radiodifuzorului de stat din R. Moldova, Curții Supreme și altor două instituții ale statului. Poliția pune incidentele pe seama unui grup antrenat la Moscova pentru a destabiliza alegerile.

Maia Sandu are prima șansă în fața celor 10 candidați la alegerile din 20 octombrie, un recent sondaj creditând-o cu aproximativ 27% dintre opțiuni. Sondajul a relevat un procent de 56% de susținători ai aderării la UE în rândul alegătorilor deciși, față de 34% care se opun. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel