Olanda, veriga slabă a influenței chineze din Europa. Birourile ilegale de poliție care vizau dizidenții vor fi, în sfârșit, închise
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Premierul Olandei, Mark Rutte. Sursa: Agerpres
Premierul Olandei, Mark Rutte. Sursa: Agerpres
Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a dispus închiderea imediată a unor birouri de poliţie ilegale create de China în oraşele Amsterdam şi Rotterdam, conform unor relatări de marţi din media, preluate de DPA.

Hoekstra a precizat că l-a informat pe ambasadorul Chinei de această decizie, a transmis agenţia olandeză de ştiri ANP.

El a spus că aceste birouri de poliţie sunt "inacceptabile" şi că autorităţile olandeze nu şi-ar fi dat niciodată consimţământul. Ministerul va investiga acum ce activităţi se desfăşurau în aceste birouri.

Media au relatat săptămâna trecută despre aceste birouri chineze ilegale, în contextul unor indicii că, sub acoperirea acestor 'centre de servicii', autorităţile chineze pun de fapt presiune asupra disidenţilor care au plecat din ţară.

Potrivit ministrului de externe, astfel de birouri există şi în alte ţări europene.

China susţine că cetăţenii săi pot, de exemplu, să îşi prelungească permisele de conducere în astfel de birouri. Însă chiar şi pentru astfel de sarcini consulare este nevoie de aprobarea autorităţilor din ţara gazdă, a explicat Hoekstra.

Conform relatărilor din media, aceste birouri ar fi facilitat de asemenea politicile chineze din străinătate şi colectarea de informaţii, notează Agerpres.

China folosește secții „nedeclarate” de poliție din Olanda pentru a viza dizidenții

Guvernul olandez a declarat că investighează informații conform cărora forțele de poliție chineze au deschis ilegal cel puțin două secții în Țările de Jos din 2018, folosindu-le parțial pentru a ține sub control și pentru a face presiuni asupra dizidenților de peste mări.

O investigație a RTL Nieuws și Follow the Money a spus că secțiile au servit aparent unui scop administrativ, permițând cetățenilor chinezi să reînnoiască permisele de conducere și să-și schimbe starea civilă.

Dar aceleași secții sunt, de asemenea, folosite pentru a urmări, contacta și amenința dizidenții, notează The Guardian.

Ministerul de Externe olandez a declarat într-un comunicat că cele două secții care funcționează în Țările de Jos sunt ilegale. „Investigăm exact ce fac ei aici și apoi vom lua măsurile corespunzătoare”, se arată în comunicat.

Acestea au fost identificate pentru prima dată de un grup spaniol pentru drepturile civile, Safeguard Defenders, într-un raport din septembrie, care a susținut că agențiile de poliție Fuzhou și Qingtian au deschis între 54 de „centre de servicii de peste mări” în 25 de orașe din 21 de țări.

Șansele României în Schengen. Chirieac atrage atenția asupra a două obstacole care nu sunt prevăzute în regulament. Întrebarea momentului

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat la Realitatea Plus ce șanse are România să aderare la Spațiul Schengen.

"Nu vreau să fiu pesimist, dar am văzut declarația premierului olandez, am văzut declarația Excelenței sale, ambasadorul Olandei la București, în care au spus foarte clar că în principiu nu au nimic împotriva României, dar discuțiile vor avea loc atunci când România va îndeplini criteriile, asta a fost prima zicere, și nu s-au referit la criteriile tehnice, ci la criteriile politice, care nu există în regulamentul de intrare a unei țări în Spațiul Schengen, dar asta e situația.

Și a doua chestiune, au spus că România trebuie să intre la pachet cu Bulgaria și Bulgaria nu este pregătită, ceea ce este adevărat, Bulgaria nu este pregătită. Acum, de ce trebuie să fie obligatoriu România la pachet cu Bulgaria nu am înțeles niciodată, dar la pachet s-au integrat și în Uniunea Europeană, văd că și acum doresc domniile lor tot la pachet.

Întrebarea este dacă Olanda este într-adevăr singură în demersul său sau sunt marii europeni, care, mă rog, deschis nu spun lucrul acesta, cum s-a mai întâmplat cu aderarea la Spațiul Schengen, dar Olanda este cea care are mult curaj și e în consens tacit cu Berlinul și Parisul, că despre asta este vorba", a declarat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel