Data publicării:

Olanda va permite eutanasierea copiilor bolnavi incurabili

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
În Olanda, eutanasia este permisă începând de la vârsta de 12 ani, dar guvernul va extinde moartea asistată la toate vârstele dacă este considerată ”singura alternativă rezonabilă la suferința insuportabilă și fără speranță”.

Țările de Jos au decis să acorde posibilitatea de a recurge la eutanasie și copiilor de toate vârstele, dacă sunt bolnavi în stadiu terminal și fără speranță. Noile reguli se vor aplica unui grup estimat de aproximativ 5-10 copii pe an care trec prin dureri insuportabile din cauza bolii lor, nu au nicio speranță de recuperare și pentru care îngrijirea paliativă nu poate aduce alinare.

”Sfârșitul vieții pentru acest grup este singura alternativă rezonabilă la suferința insuportabilă și fără speranță a copilului”, se arată într-o notă a executivului olandez. Schimbarea propusă va fi stabilită prin regulament ministerial, care nu este supus aprobării de către nici una dintre camere, și este de așteptat să devină operațională în cursul acestui an.

Citește și: 29 de cupluri au decis să moară împreună prin eutanasie

După cum relatează NLTimes, dezbaterea privind extinderea dreptului de acces la o ”moarte dulce” a început după publicarea unui studiu din 2019 care a scos în evidență necesitatea unei opțiuni de a pune capăt vieții copiilor care fac parte din categoria suferinzilor cu dureri insuportabile.

În cadrul studiului, mai mulți părinți au mărturisit cum au fost nevoiți să asiste impotenți în timp ce copii lor treceau ore întregi prin agonie și dureri insuportabile.

O mamă a spus că fiul ei a țipat timp de trei zile din cauza unei tumori pe creier, lovindu-și capul și strigând după ajutor. Așa cum este deja cazul copiilor de până la un an, după intrarea în vigoare a reformei de aprobare a eutanasiei pentru copii, va trebui urmată o procedură strictă.

Condiții pentru eutanasie

Pentru a obține ok-ul pentru eutanasie vor trebui îndeplinite o serie de condiții stricte. Medicul va trebui să se convingă, pe baza ”cunoștințelor medicale predominante, că pacientul/ copilul suferă de dureri insuportabile”, inclusiv va trebui să obțină o a doua opinie de la un expert independent.

De altfel medicul va trebui să fie sigur că nu există altă opțiune pentru a alina suferința copilului, să împărtășească ”pe deplin” diagnosticul și să discute cu copilul într-un ”mod adecvat înțelegerii lui”. Această discuție va trebui să includă faptul că ”întreruperea vieții este singura posibilitate rezonabilă de a elimina suferința”. Eutanasia nu se va face în cazul în care copilul nu va fi de acord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel