Olanda va interzice gazul ilariant, un drog care a făcut ravagii și în România
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Adi Goldstein)
Sursă foto: Unsplash (Adi Goldstein)
Țările de Jos au anunțat că vor interzice gazul ilariant, care a provocat nenumărate accidente.

Guvernul olandez va interzice utilizarea protoxidului de azot, cunoscut în mod obișnuit sub numele de gaz ilariant, pe fondul îngrijorărilor cu privire la riscurile pentru sănătate pentru numărul tot mai mare de tineri care îl folosesc. Interdicția, care începe în ianuarie, face ilegală cumpărarea, vânzarea sau deținerea gazului.

Cu toate acestea, autoritățile spun că poate fi folosit în continuare în scopuri medicinale și în industria alimentară, notează BBC. Guvernul speră, de asemenea, că interdicția va reduce numărul de accidente rutiere care implică drogul gazos. Potrivit monitorului de siguranță rutieră TeamAlert, gazul ilariant a jucat un rol cheie în 1.800 de accidente în Țările de Jos în ultimii trei ani.

„Aproape două accidente pe zi, cifrele ne-au șocat cu adevărat”, a declarat Maartje Oosterink de la TeamAlert pentru un ziar local la începutul acestei luni.

Gazul este folosit în combinație cu alte droguri

În ultimii ani, popularitatea legală a acestui drog a crescut în rândul celor care frecventează cluburile de noapte și festivalurile și este adesea folosit în combinație cu alte medicamente precum MDMA (ecstasy) sau ketamina. Gazul este vândut în mare parte în recipiente metalice mici, care sunt golite în baloane înainte de a fi inhalat. Potrivit Institutului Trimbos, mai mult de 37% dintre petrecăreții olandezi folosesc în mod regulat gazul ilariant, majoritatea fiind tineri.

Dar există îngrijorări serioase cu privire la impactul pe care medicamentul de tip depresiv îl are asupra creierului și a răspunsului organismului. Utilizarea intensă și regulată poate duce, de asemenea, la o deficiență de vitamine care poate provoca leziuni permanente ale nervilor și paralizie de durată.

„Utilizarea recreativă a protoxidului de azot duce la riscuri enorme pentru sănătate”, a declarat secretarul de stat pentru sănătate, bunăstare și sport, Maarten van Ooijen, în momentul anunțării deciziei guvernamentale. Ministrul Justiției Dilan Yeşilgöz a declarat că interdicția va permite poliției să ia măsuri imediate dacă găsesc pe cineva în posesia canistrelor de protoxid de azot. 

Gazul este folosit pentru frișcă și anestezie

Preocupările cu privire la popularitatea în creștere a medicamentului depășesc Țările de Jos. În Anglia, este cea mai frecvent utilizată substanță după canabis în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Luna trecută, Ministerul de Interne din Regatul Unit s-a confruntat cu solicitări de a interzice toate vânzările directe de gaze către consumatori, din cauza îngrijorărilor legate de utilizarea abuzivă a acestuia.

Gazul a devenit disponibil pe scară largă și ușor de consumat pentru uz recreațional, deoarece poate fi cumpărat și vândut în mod legal cu scopul de a face frișcă.

Protoxidul de azot este utilizat în mod regulat în recipientele mari ca anestezic inhalat de pacienții din spitale și cabinete stomatologice.

Gazul ilariant, nouă modă printre consumatorii de droguri. Lazăr (CIADO), avertisment: Poate provoca moartea

"Gazul ilariant sau drogul din baloane - o noua moda in unele cluburi si petreceri private in Bucuresti. Protoxidul de azot sau gaz ilariant câştigă teren printre tineri. Injectat în baloane, apoi aspirat, acest gaz generează o stare de euforie, cascade de râs şi vertije. Nou modă, care nu este lipsită de riscuri.Ea se numeşte hippy crack. Tinerii inhalează un gaz ilariant din baloane, declanşându-le o stare de euforie, ameţeală şi crize de râs", atenţionează Gigel Lazăr, directorul CIADO  (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului). Citește articolul integral AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel