Olanda şi Suedia susţin aderarea României la Schengen. Premierul Ciucă şi ministrul Bogdan Aurescu, anunţurile zilei
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 02 dec 2022, 17:16
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au anunţat că atât Olanda cât şi Suedia susţin aderarea României la Spaţiul Schengen. 

"Este binevenită recunoaşterea de către Guvernul Ţărilor de Jos a pregătirii acceptării României în Schengen. Este un pas cheie pentru atingerea acestui scop, făcut posibil prin dialog şi cooperare. Ţările de Jos sunt un partener valoros al ţării noastre. Suntem determinaţi să continuăm să lucrăm împreună", a scris Nicolae Ciucă pe Twitter. 

Tot pe Twitter a anunţat şi ministrul Bogdan Aurescu susţinerea din partea Suediei. 

"Primesc cu bucurie rezultatul pozitiv al dezbaterii din Comisia pentru Afaceri Europene a Parlamentului Suedez, care arată astfel susţinerea României pentru intrarea în Schengen. Mă bucur că dialogul meu deschis şi comprehensiv cu colegul meu Tobias Billstrom, precum şi cu liderul social democrat Shekarabi, a avut succes", a transmis Bogdan Aurescu. 

Austria, singura ţară europeană care se mai opune intrării României în Schengen. Care sunt motivele. Rareş Bogdan: Dacă nu vor fi convinşi, asta poate face preşedintele Iohannis

Austria este singura ţară care se mai opune aderării la spaţiul Schengen a României. Rareş Bogdan, europarlamentar şi prim-vicepreşedinte PNL, a explicat ce poate face preşedintele Klaus Iohannis pentru ca România să nu pice la vot în consiliul JAI, dar şi care sunt motivele pentru care Austria se opune. 

"Acolo sunt două sau chiar trei componente. În primul rând, este vorba despre fondurile care ar urma să fie împărţite pentru sprijinul migranţilor, 3,4 miliarde euro. Austria solicită sprijin din partea României şi Bulgariei în împărţirea acestor bani. 

În al doilea rând, Austria are 85.000 imigranţi, dintre care 75.000 ilegali, nimeni nu ştie cum au ajuns pe teritoriul Austriei. Ministrul de Interne a acuzat că o parte dintre ei au ajuns prin România, dar noi am oferit am oferit date că graniţa cu Serbia este forţată de 30-40 de ori pe zi, în timp ce graniţa cu Ungaria este forţată de 800 - 900 ori pe zi, existând zile cu 1000 de forţări ale gardului construit de guvernul Orban.

După asta, a fost chestiunea legată de rele tratamente. Au existat multiple plângeri făcute de migranţi cu privire la relele tratamente, violenţă fizică, molestare, din partea Poliţiei de Frontieră, a vameşilor. În ultimii doi ani de zile, nicio plângere nu a existat din partea Poliţiei de Frontieră din România, ceea ce ne clasează pe primul loc în zona de sud-est a Europei. Există sute de plângeri anuale la adresa Ungariei şi Bulgariei. 

De asemenea, Austria are alegeri în Austria Inferioară, de acolo de unde vine ministrul de Interne. Pe 23 ianuarie sunt alegerile, iar partidul său este pe locul al treilea în sondaje. Aceasta este o altă chestiune care a dus la poziţionarea mai violentă a ministrului de Interne cu privire la migraţie. 

Dar cel mai important lucru este că azi, la Atena, are loc reuniunea şefilor de stat din EPP, 9 la număr, iar la masa rotundă vor fi Klaus Iohannis şi cancelarul Austriei, Nehammer. Iar luni, la Tirana, în Albania, într-o nouă încercare a UE de a se poziţiona şi în afara spaţiului comunitar, Ursula von der Leyen va avea o întrunire de lucru cu cei 27 de şefi de state şi de guverne din UE. Din nou, Klaus Iohannis va fi la aceeaşi masă cu cancelarul Nehammer. 

Eu cred că, în momentul ăsta, unica negociere e cu Austria şi părerea mea este că va putea fi convinsă pentru a accepta extinderea spaţiului Schengen cel puţin pentru Croaţia şi România, existând posibilitatea decuplajului de Bulgaria", a explicat Rareş Bogdan la B1 TV. 

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?