Data publicării:

Olanda a alocat 87 de milioane de euro pentru proiectile de artilerie destinate Ucrainei

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @moravcikjaroslav
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @moravcikjaroslav
Kajsa Ollongren, Ministrul Apărării al Olandei, a anunțat alocarea a 122 de milioane de euro pentru ajutor militar către Ucraina pe 29 ianuarie, în urma rezultatelor ultimei întâlniri a Grupului de Contact privind Apărarea Ucrainei.

În cadrul noului pachet de ajutor din partea Olandei, o parte mai mare - 87 de milioane de euro - va fi cheltuită pentru achiziționarea de proiectile de artilerie de calibru 155 mm destinate Ucrainei. Acestea vor completa suma de 130 de milioane de euro deja alocată de Olanda pentru fondul condus de Germania.

Alte 25 de milioane de euro vor fi transferate către Fondul Internațional pentru Ucraina, condus de Marea Britanie, care finanțează achiziții comune de echipamente militare direct de la producători, în special sisteme de apărare antiaeriană, muniție și piese de schimb.

Cei 10 milioane de euro rămași vor fi utilizați pentru consolidarea protecției cibernetice în Ucraina, în cadrul coaliției IT la care Olanda s-a alăturat după ultima întâlnire a Grupului de Contact privind Apărarea Ucrainei.

"Este foarte important să oferim sprijin nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung pentru Ucraina. În acest moment, este deosebit de important să arătăm că ajutăm Ucraina", a comentat Kajsa Ollongren.

Guvernul olandez a pregătit 2 miliarde de euro de ajutor militar pentru Ucraina în 2024, 295 de milioane de euro ca depozit în Fondul European pentru Pace, 89 de milioane de euro pentru justiție și 3 milioane de euro pentru sprijin cibernetic non-militar.

Prima tranșă dintr-un pachet de 102 milioane de euro a fost alocată de Olanda încă din luna decembrie.

Vezi și: BCE coboară standardele pentru a acorda împrumuturi ţărilor din afara UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel