Data publicării:

Olaf Scholz susține necesitatea votului majoritar pentru extinderea UE. Ungaria a adoptat noi reforme care pot debloca fondurile europene

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Reuters: Ungaria face pași pentru a debloca fondurile europene care le-au fost blocate în urma legilor ce nu împărtășeau idealul european.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a subliniat importanța luării unor decizii prin vot majoritar în Uniunea Europeană, mai ales în ceea ce privește procesul de extindere.

Cei mai mulți dintre cei 27 de membri ai blocului doresc să inițieze discuții privind aderarea Ucrainei la summitul acestei săptămâni și să convină asupra unei sume considerabile de miliarde de euro pentru sprijinul suplimentar acordat țării în conflictul său cu invazia Rusiei. Cu toate acestea, ambele inițiative sunt blocate de către Ungaria, „aliatul” cel mai apropiat al Rusiei în UE.

"Insistăm asupra luării deciziilor prin vot majoritar, inclusiv în procesul de aderare", a declarat el parlamentarilor. "Parlamentele naționale ar păstra totuși ultimul cuvânt, dar un singur stat nu ar mai putea bloca fiecare pas."

El a adăugat că obiectivul sprijinului militar continuu al Occidentului pentru Ucraina este să consolideze apărarea Kievului în așa măsură încât Rusia "să nu mai îndrăznească să atace vreodată." 

"Ungaria publică reforme judiciare în încercarea de a accesa fondurile UE"

Executivul Comisiei Europene a declarat mai devreme, miercuri, că așteaptă acest pas final din partea Ungariei.

A menționat că cele mai recente reforme judiciare din Ungaria trebuie publicate în jurnalul oficial al țării pentru a fi în vigoare în totalitate, ceea ce ar permite deblocarea de până la 10 miliarde de euro în ajutor pentru dezvoltare destinat Budapestei din bugetul comun al blocului.

În contextul summitului liderilor UE programat la Bruxelles în această săptămână, Ungaria se opune vehement avansării candidaturii Ucrainei pentru aderarea la UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat nevoia de susținere a Ucrainei de către blocul comunitar.

Miercuri, Ungaria și-a reiterat opoziția față de intențiile de sprijinire a candidaturii Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană, pregătind terenul pentru o posibilă confruntare la summitul liderilor UE programat în această săptămână.

Prim-ministrul Viktor Orban, recunoscut pentru legăturile solide cu președintele rus Vladimir Putin, a exprimat în parlamentul național opoziția sa față de intrarea rapidă a Ucrainei în UE, argumentând că acest lucru nu ar servi intereselor Ungariei sau ale blocului comunitar.

"Având în vedere datele, analizele economice și conștientizând că discuțiile ar viza aderarea (Ucrainei)... trebuie să spunem că această idee este acum absurdă, ridicolă și nu trebuie luată în serios," a afirmat Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel