Data publicării:

Olaf Scholz se va deplasa la Kiev împreună cu Macron şi Draghi

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: European Council
Sursa foto: European Council

Cancelarul german Olaf Scholz va călători la Kiev împreună cu omologii săi din Franţa şi Italia, înainte de summitul G7 de la sfârşitul lunii iunie, a relatat sâmbătă ziarul german Bild am Sonntag conform Reuters.

Publicaţia a citat surse guvernamentale franceze şi ucrainene. Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat pentru Reuters: "Nu suntem în măsură să confirmăm acest lucru".

Palatul Elysee din Paris şi guvernul italian nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Niciunul dintre cei trei lideri nu a mai fost la Kiev de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a încercat să menţină un dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin de la începutul războiului.

Poziţia sa a fost criticată de unii parteneri estici şi baltici din Europa, deoarece aceştia consideră că subminează eforturile de a-l împinge pe Putin la masa negocierilor.

Surse: Emmanuel Macron vine în România, săptămâna viitoare

Președintele Franței, Emmanuel Macron vine, săptămâna viitoare, în România. El urmează să viziteze, alături de Klaus Iohannis, Baza Mihail Kogălniceanu.

Președintele Franței, Emmanuel Macron vine, săptămâna viitoare, pe 15 iunie, în România.

El urmează să viziteze, alături de președintele Klaus Iohannis, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, notează Mediafax.

 

Compromis, în schimbul unui acord bilateral- Parisul este dispus să reunească Bulgaria şi Macedonia de Nord.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-a declarat luni pregătit să primească la Paris, "când va veni momentul", autorităţile Bulgariei şi Macedoniei de Nord în vederea încheierii unui acord bilateral care să permită deschiderea negocierilor pentru aderarea Skopje la UE.

Franţa, care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE până la 1 iulie, sprijină "de mai multe săptămâni" căutarea unei soluţii la diferendul dintre cele două ţări, a reamintit Palatul Elysée după discuţii cu preşedintele bulgar, Rumen Radev, şi premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevs, informează Agerpres. În cursul acestor schimburi de opinii, Emmanuel Macron şi-a exprimat "sprijinul deplin pentru un acord între cele două ţări, care să contribuie la relaţii de bună vecinătate" şi "concretizarea perspectivei europene a Macedoniei de Nord".

Reamintim că Sofia blochează din noiembrie 2020 aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană din cauza unor dispute legate de limbă şi istorie. Înaintea acestui blocaj bulgar, Macedonia de Nord s-a confruntat ani de zile cu dreptul de veto al Greciei care i-a refuzat numele de Macedonia, de asemenea numele provinciei sale de nord, văzând în ea o uzurpare a moştenirii ei istorice. Atena şi-a ridicat veto-ul abia în 2018, când menţiunea "de Nord" a fost adăugat la numele ţării. Între sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, Ucraina, Georgia şi Moldova au trimis succesiv cererile de aderare la UE, în urma ofensivei ruse în Ucraina.

Comisia Europeană urmează să emită în curând un aviz cu privire la candidatura ucraineană. Acesta va trebui apoi acceptat în unanimitate la summitul european din 23 şi 24 iunie, care va deschide apoi negocieri de lungă durată. Anticipând procesul îndelungat de integrare a ţărilor candidate, Emmanuel Macron a propus la 9 mai o primire accelerată a Ucrainei în familia europeană prin crearea unei comunităţi politice europene. În prezent, cinci ţări sunt candidate oficial la UE, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania şi Turcia. În 2019, Emmanuel Macron s-a opus prin veto, împreună cu alte două state membre, la deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, considerând că nu erau îndeplinite condiţiile pentru o extindere a UE la aceste două ţări. Planul lui Macron trebuie să fie gata înainte de desfășurarea Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Guvernelor Statelor Membre pe lângă Uniunea Europeană (Coreper). Înainte de a se dezbate în Coreper, planul lui Macron trebuie aprobat de Ministerul de Externe bulgar. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel