Olaf Scholz: Republica Moldova nu este singură. Are susţinerea Europei
'Republica Moldova nu este singură şi are susţinerea Europei', le-a transmis cancelarul german Olaf Scholz autorităţilor de la Chişinău, într-un mesaj în care şi-a confirmat prezenţa la Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE), care va avea loc pe 1 iunie în Republica Moldova, informează Radio Chişinău şi Deschide.md.
'În data de 1 iunie, familia europeană se va aduna în (Republica) Moldova - o familie care este unită în lupta pentru o cooperare paşnică, pentru prosperitate economică, pentru drepturile omului şi pentru democraţie', afirmă cancelarul german în mesajul său.
'Credem că războiul nu-şi mai are locul în Europa. Ne adresăm celor care suferă în urma agresiunii şi ameninţărilor din partea Moscovei. Acesta este mesajul puternic pe care îl va transmite Summitul Comunităţii Politice Europene. Iată de ce Moldova are tot sprijinul nostru. Iată de ce Moldova nu este singură', subliniază Olaf Scholz.
Republica Moldova este gazda Summitului Comunităţii Politice Europene, care se va desfăşura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni. Evenimentul va avea loc la Castelul Mimi din localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanţă de Chişinău.
Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înfiinţat anul trecut, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă ce reuneşte liderii europeni cu scopul de a discuta şi a identifica soluţii pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea şi rezilienţa energetică.
Vezi și - Olaf Scholz îl avertizează pe Putin împotriva îngheţării conflictului în Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz l-a avertizat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin împotriva creării unui conflict îngheţat de-a lungul graniţelor teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina, în remarci publicate de ziarul Kölner Stadt-Anzeiger, potrivit DPA.
'Rusia trebuie să înţeleagă că scopul nu poate fi acela de a încheia un fel de pace rece prin transformarea frontierei actuale într-o nouă 'graniţă' între Rusia şi Ucraina', a declarat Scholz, adăugând: 'Asta nu ar face decât să legitimeze raidul lui Putin!' în ţara vecină.
'Scopul este mai degrabă o pace justă, iar o condiţie prealabilă pentru aceasta este retragerea de trupe', a afirmat Olaf Scholz, care nu a dorit să se pronunţe cu privire la viitorul Peninsulei Crimeea, ocupată de Rusia în 2014. Întrebat dacă această condiţie se aplică şi în cazul Crimeii, el a reiterat cele spuse:
'Retragerea de trupe. Nu e treaba noastră să formulăm, în numele Ucrainei, acordurile la care aceasta doreşte să ajungă'. Rusia a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina în februarie 2022 şi, de atunci, a ocupat şi anexat ilegal o serie de teritorii ucrainene. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News