Olaf Scholz cere reformarea şi extinderea Uniunii Europene
Cancelarul german Olaf Scholz a lansat sâmbătă un nou apel la reformarea Uniunii Europene, pentru a permite aderarea de noi membri, relatează DPA şi Reuters.
Într-un discurs susţinut în cadrul Congresului Socialiştilor Europeni, care are loc la Berlin, Scholz a mai spus că principiul conform căruia este nevoie de unanimitate pentru deciziile legate de politica externă şi politica fiscală ar trebui abandonat treptat, dar a recunoscut că pentru asta va fi nevoie de o mare putere de convingere.
"Însă o spun clar: dacă aspiraţia noastră este o Europă geopolitică, atunci deciziile luate cu o majoritate sunt un câştig, nu o pierdere de suveranitate", a declarat cancelarul german în faţa delegaţilor Partidului Socialiştilor Europeni (PES).
Uniunea Europeană îşi va respecta promisiunea în privinţa ţărilor care au primit statutul de candidate, printre acestea numărându-se mai multe state din Balcani, Ucraina şi Republica Moldova, a spus el.
"O Uniune Europeană cu 27, 30, 36 de state şi cu peste 500 de milioane de cetăţeni liberi şi egali poate avea o greutate şi mai mare în lume", a declarat Scholz.
"Susţin extinderea UE. O extindere a UE spre Est este un câştig pentru noi toţi", a mai afirmat el.
Cu toate acestea, este important ca îngrijorările ţărilor mai mici să nu fie ignorate, a atras atenţia cancelarul german.
"În viitor trebuie ascultate îngrijorările fiecărei ţări. Orice altceva ar fi o trădare a ideii europene", a subliniat el.
De la preluarea funcţiei de cancelar, Sholz a făcut din extinderea UE pentru a include Balcanii şi alte state o prioritate a politicii sale externe. Subiectul a căpătat o urgenţă şi mai mare după invazia rusă din Ucraina, care a devenit ţară candidată la UE la începutul verii.
Ciolacu, întâlnire cu Olaf Scholz: Am prezentat dorința PSD de a consolida prezența investitorilor germani pe piețele românești
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, s-a întâlnit cu Olaf Scholz.
„I-am mulțumit cancelarului Germaniei, domnul Olaf Scholz, pentru întregul sprijin acordat în accederea României la spațiul Schengen, mesajul recent de sprijin, transmis de la Praga, fiind practic o încununare a celor 30 de ani de cooperare și parteneriat în Europa cu Germania.Totodată, am prezentat dorința PSD de a consolida prezența investitorilor germani pe piețele românești, mai ales în sectoare strategice, inclusiv prin relocarea în România a activităților companiilor germane care planifică să își reevalueze activitățile de producție din Rusia și Belarus, manifestându-ne în același timp dorința de a contribui la dezvoltarea proiectului privind reconstrucția regiunii”, a scris, sâmbătă, Marcel Ciolacu, președintele PSD, pe contul de Facebook.
„Nu în ultimul rând, am salutat agenda socială ambițioasă a SPD, un model pentru PSD, și am susținut necesitatea intensificării colaborării cu Germania pentru a face față crizelor actuale, inclusiv pe zona de energie”, a conchis Marcel Ciolacu.
Germania poate trece peste iarnă, în ciuda jocurilor lui Putin. Depozitele de gaze au ajuns la un grad de umplere de 95%
Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Germania a ajuns în prezent la 95,14%, echivalentul consumului timp de două luni de iarnă, cu două săptămâni înaintea termenului limită de 1 noiembrie, a informat vineri Ministerul Economiei de la Berlin într-un comunicat de presă.
"În pofida opririi gazoductului Nord Stream 1, depozitele de gaze au fost umplute mai repede decât se preconiza", a precizat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
Chiar dacă strategia de a face apel către industrie şi cetăţeni pentru ca aceştia să îşi reducă cererea de gaze şi să evite raţionalizarea pare să dea roade pentru moment, o iarnă mai friguroasă decât de obicei ar putea perturba activitatea economică iar gospodăriile ar putea să nu primească suficient combustibil pentru a se încălzi.
"Depozitele bine umplute ne vor ajuta la iarnă însă doar aceste facilităţi de depozitare nu sunt suficiente. Gazul din depozite este suficient doar pentru aproximativ două luni de iarnă", a subliniat Klaus Mueller, preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania (BNetzA).
În timp ce livrările de gaze naturale din Rusia s-au redus pe parcursul ultimului an, iar livrările prin conducta Nord Stream au fost oprite luna trecută, vremea favorabilă a ajutat la reducerea cererii de gaze. Graţie temperaturilor peste medie de săptămâna trecută, germanii au utilizat cu 30% mai puţine gaze decât în perioada similară a anului trecut.
Pentru a evita o situaţie de urgenţă la iarnă, Germania trebuie să îşi majoreze importurile de gaze, a precizat Klaus Mueller. Guvernul de la Berlin a închiriat cinci terminale plutitoare pentru importul de gaze lichefiate şi cel puţin două vor fi gata să funcţioneze la iarnă. Potrivit lui Klaus Mueller, consumul de gaze trebuie redus cu cel puţin 20%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News