Data actualizării:
Data publicării:

Oksana Ciusovitina, gimnasta de 46 de ani de la Jocurile Olimpice considerată un exemplu de longevitate

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sport
WhatsApp
Facebook - Oksana Ciusovitina
Facebook - Oksana Ciusovitina

Oksana Ciusovitina, este o gimnastă de 46 de ani din Uzbekistan, care participă în prezent la cea de-a opta sa olimpiadă. 

Uzbeca Oksana Ciusovitina este un fenomen de longevitate într-un sport dominat adesea de adolescenţi, ea urmând să dispute la vârsta de 46 de ani, la Tokyo, a opta ediţie a Jocurilor Olimpice din cariera sa, devenind cea mai vârstnică gimnastă din istoria Jocurilor, informează Agerpres, citând AFP.

Ciusovitina a participat pentru prima oară la Olimpiadă în 1992 la Barcelona, cu cinci ani înainte de naşterea superstarului momentului în gimnastică, americanca Simone Biles.

"Ador gimnastica şi mi-am spus: 'de ce să nu mă antrenez şi să concurez atât timp cât mai pot'", a declarat Oksana Ciusovitina în 2020, pentru a explica incredibila sa longevitate.

Dintr-o sală de sport sovietică, la olimpiada de la Tokyo


Născută pe 19 iunie 1975 la Buhara (Uzbekistan), Ciusovitina şi-a început cariera în fosta URSS, dar la primele sale Jocuri, în 1992, a concurat sub culorile echipei unificate din fostele republici sovietice, în timp ce Uniunea Sovietică era în dizolvare. La Barcelona, ea cucerit aurul în concursul general pe echipe, dar a trebuit să aştepte încă 16 ani pentru a obţine o medalie olimpică la individual, argintul la sărituri, în 2008 la Beijing, sub culorile Germaniei, ţară în care s-a stabilit în 2002 pentru a-i asigura fiului său Alişer să se trateze de leucemie.

La JO de la Tokyo, ea va participa la a cincea Olimpiadă pentru Uzbekistan, ţară cu 33 de milioane de locuitori unde notorietatea sa este uriaşă. După JO de la Tokyo, Oskana Ciusovitina a anunţat că se va retrage, dar va rămâne în gimnastică, intenţionând să deschidă o academie de gimnastică la Taşkent.

Jocuri Olimpice amânate


JO de la Tokyo au fost amânate un an din cauza pandemiei, iar în Japonia au fost instituite măsuri sanitare stricte.

Aproape toate probele JO vor avea loc cu porţile închise, iar zecile de mii de participanţi vor fi supuşi unor restricţii draconice din cauza riscurilor sanitare.

Aceste "contramăsuri" nu sunt suficiente pentru a linişti populaţia Japoniei, în condiţiile în care Tokyo a înregistrat sâmbătă 1.410 noi cazuri pozitive, cel mai mare număr zilnic din luna ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel