Ofițerul piroman din Galați riscă închisoarea din cauza geloziei
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels / Ofițerul piroman din Galați riscă închisoarea din cauza geloziei
Pexels / Ofițerul piroman din Galați riscă închisoarea din cauza geloziei
Ofițerul de jandarmerie, care a incendiat mai multe mașini în Galați, va risca pedeapsa cu închisoarea. 

Elaboratul plan pus la cale pentru a se răzbuna pentru o trădare în dragoste nu va pica pe umerii subalternilor angrenați să îi folosească drept alibi căpitanului George Daniel Băcanu, din cadrul Jandarmeriei Galați, scrie cotidianul local Viața Liberă. Ofițerul a dat foc unei întregi parcări și, pentru a-și masca atacul, a falsificat acte, atrăgând în operațiune doi colegi, aflați pe poziții inferioare lui. Anchetatorii și-au dat însă seama că aceștia au fost folosiți de ofițerul aflat acum în arest.

A incendiat o parcare întreagă

Căpitanul George Daniel Băcanu este acuzat de distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice, fals intelectual și abuz de autoritate și a fost reținut la mai puțin de două săptămâni de la comiterea atacului pe care l-a săvârșit asupra mai multor mașini aflate în parcarea blocului BR5 din Mazepa. Anchetatorii au stabilit că ofițerul de jandarmi, cu opt ani vechime în instituție, pusese la cale un plan extrem de bine elaborat.

Venise cu benzina pregătită într-un PET de plastic, a aruncat combustibilul pe mașina vizată, respectiv, a bărbatului cu care partenera sa ar fi avut o relație paralelă, și i-a dat foc. Flăcările s-au extins însă și la celelalte mașini, afectând chiar și parterul blocului vecin cu parcarea. Băcanu nu s-a limitat la actul cu vădite conotații de intimidare și și-a continuat demersurile. A mers la două dintre instituțiile din Galați unde paza este asigurată de jandarmi și i-a determinat pe subalterni, un subofițer de la Prefectura Galați și unul de la Agenția BNR, ambele în centru și relativ aproape de zona unde a incendiat mașinile, să întocmească rapoarte din care să rezulte că el ar fi fost în control la cele două obiective în noaptea de 12 octombrie.

Căpitanul - acuzat, subalternii - nu

Strategia birocratică, prin care spera să își creeze un alibi solid, ar fi putut crea probleme mari inclusiv pentru cei doi subofițeri ai Jandarmeriei Galați, atrași de căpitan în demersul răzbunării față de pretinsul rival în dragoste. Băcanu spera ca nici procurorii militari și nici superiorii să nu își dea seama de faptele lui și să creadă că el își făcuse datoria, acoperindu-se cu două procese-verbale care s-au dovedit în cele din urmă, coroborat cu alte probe a fi fost întocmite în fals, fără bază reală. Luând în considerare și superioritatea gradului și funcției față de subofițerii aparent complici, procurorii militari au decis să nu îi acuze pe aceștia de nimic, imputându-i întreaga culpă căpitanului, acuzat, printre altele, și de abuz de autoritate.

”Cei doi subofițeri din dispozitivele de pază de la Prefectura Galați și, respectiv, de la Agenția BNR Galați, implicați în dosarul penal privind un cadru activ al IJJ Galați arestat preventiv sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice, fals intelectual și abuz de autoritate, nu au calitatea de suspecți în acest dosar”, a comunicat colonelul magistrat Irinel Rotariu, prim-procurorul Parchetului Militar Iași.

În consecință, cel puțin la acest moment, căpitanul Băcanu, în prezent suspendat din funcție conform legilor militare, va suporta singur consecințele. Pedepsele pentru faptele sale pot ajunge până la șapte ani de închisoare, cea mai grea sancțiune vizând distrugerea prin incendiere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel