Oficialii ucraineni, dezvăluiri despre nivelul de radiații de la Zaporojie, după bombardamente
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Ucraina a informat în legătură cu radioactivitatea din Zaporojie după ce rușii au bombardat în zona centralei nucleare.

Artileria rusă a bombardat duminică localităţi din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, aflate pe celălalt mal al Niprului, au declarat oficialităţi locale agenţiei Reuters, potrivit Agerpres.

Ministerul apărării de la Moscova a comunicat că ucrainenii bombardează zona. Purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Igor Konaşenkov, a declarat că două atacuri au lovit pe terenul centralei, însă nivelul radiaţiilor se menţine normal. Compania ucraineană Enerhoatom a confirmat că radiaţiile nu au crescut şi a transmis că nu are informaţii despre noi atacuri.

Centrala a fost ocupată de forţele ruse încă din martie, la începutul invaziei în Ucraina, iar ulterior Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de bombardamente care periclitează cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa.

Milioane de tone de cereale, transportate pe Dunăre

Autorităţile ucrainene au spus că în prezent sunt transportate mai multe cereale pe Dunăre decât în orice alt moment de la începutul războiului în urmă cu şase luni, potrivit DPA.

Numai sâmbătă, 11 nave au ajuns în porturile Ismail, Reni şi Ust-Dunaisk de la Dunăre şi au încărcat o cantitate totală de 45.000 de tone de cereale, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii.

Începând din martie, peste patru milioane de tone de cereale au fost transportate deja în străinătate prin porturile ucrainene de la Dunăre, conform ministerului.

După izbucnirea atacului rusesc, atenţia s-a concentrat pe marile porturi ucrainene de la Marea Neagră, care au fost blocate mai multe luni, ceea ce a dus la imposibilitatea de a exporta milioane de tone de cereale.

La 22 iulie, Ucraina şi Rusia, sub medierea ONU, au semnat un acord cu Turcia pentru a permite exporturile din Ucraina prin trei porturi de la Marea Neagră, reducând presiunea asupra pieţelor alimentare globale.

Centrul de Coordonare de la Istanbul, care a fost creat pe baza acordului, a precizat în weekend că un milion de tone de cereale şi de alte resurse alimentare au fost exportate până acum pe ruta din Marea Neagră. Un număr total de 103 nave au intrat sau au plecat din Ucraina.

Conform Ministerului Infrastructurii, unele cereale au fost deviate prin trasee mai dificile care au implicat tranzitul unor nave de transport pe Dunăre spre România sau pe calea ferată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel