Data actualizării:
Data publicării:

Oficialii SUA reacționează la discursul lui Macron după vizita sa în China: ”Declarațiile lui Macron au fost jenante, au fost rușinoase”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Președintele Franței a șocat Washingtonul în weekend, când a susținut că Europa nu ar trebui să fie absorbită de o confruntare a SUA cu China din cauza Taiwanului. Acum administrația Biden încearcă să minimizeze comentariile.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a pus la îndoială dacă ”este în interesul nostru să accelerăm o criză în Taiwan” de teama unei ”reacții excesive chineze”. El a adăugat că  ”cel mai rău lucru” pe care l-ar putea face Europa ar fi ”să țină cont de agenda SUA” orientată spre apărarea Taiwanului.

Presa de stat chineză a reacționat cu bucurie. Declarația lui Macron ”semnalează o fundătură pentru strategia SUA de a atrage Europa pentru a limita China”, a notat luni tabloidul chinez Global Times, potrivit Politico.

Reacțiile administrației Biden

”Partidul Comunist Chinez este cea mai importantă provocare la adresa societății occidentale, a securității noastre economice și a modului nostru de viață... Franța trebuie să fie clară cu privire la această amenințare”, a declarat senatorul american, Todd Young, membru al Comisiei de Relații Externe a Senatului.

”Declarațiile lui Macron au fost jenante, au fost rușinoase... și foarte naive din punct de vedere geopolitic”, a declarat, Mike Gallagher, președintele Comitetului Selectat al Camerei pentru China.

Părerile președintelui francez ”sunt descurajatoare, deoarece amenințarea Partidului Comunist Chinez la adresa Taiwan este un pericol tot mai mare pentru echilibrul global de putere”, a declarat Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei.

Comentariile lui Emmanuel Macron reflectă convingerea sa conform căreia țările europene ar trebui să îmbrățișeze un concept de ”autonomie strategică ” în chestiuni economice și geostrategice distincte de politicile externe ale SUA.

Dar această strategie este în contradicție cu eforturile președintelui SUA, Joe Biden, de a crea un front comun cu aliații și partenerii – inclusiv cei din Uniunea Europeană – pentru a evita amenințările Chinei și Rusiei la ceea ce administrația numește ”ordine internațională bazată pe reguli”.

 Emmanuel Macron: Europa trebuie să-și reducă dependența de Statele Unite pentru a deveni o ”a treia superputere”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel