Oficiali americani la un eveniment legat de colonişti israelieni în Ierusalimul de Est
Doi responsabili americani au asistat duminică la inaugurarea unui sit arheologic în Ierusalimul de Est, organizată de o asociaţie israeliană ultranaţionalistă, o prezenţă care încă o dată contrastează cu practica diplomatică în legătură cu colonizarea şi sectorul palestinian al oraşului ocupat de Israel, relatează France Presse.
Jason Greenblatt, consilier al preşedintelui american Donald Trump, şi David Friedman, ambasador în Israel, au asistat însoţiţi de responsabili israelieni la o ceremonie unde au fost dezvăluite descoperirile arheologice din Silwan, un cartier palestinian din Ierusalimul de Est. Silwan, situat sub zidurile oraşului vechi, este scena unor tensiuni permanente între rezidenţi palestinieni şi colonişti evrei tot mai numeroşi. Lucrările arheologice la un drum subteran folosit cu aproximativ 2.000 de ani în urmă pentru pelerinajul spre al doilea templu evreiesc au fost întreprinse de asociaţia Elad, al cărei scop declarat este acela de a întări prezenţa evreiască în Ierusalimul de Est.
Autoritatea palestiniană 'afirmă că participarea noastră la acest eveniment istoric sprijină +iudaizarea+ Ierusalimului şi este un act ostil faţă de palestinieni. Ridicol', a scris Jason Greenblatt pe Twitter înainte de eveniment. 'Nu putem +iudaiza+ ceea ce arată istoria/arheologia. O putem recunoaşte, iar voi puteţi să nu mai pretindeţi că nu este adevărat! Pacea poate fi construită numai pe adevăr'. Palestinienii acuză Israelul şi fundaţia Elad că încearcă să-i alunge din Ierusalim. Ministerul palestinian al Afacerilor Externe a condamnat 'cu cea mai mare fermitate planurile colonialiste de a schimba realitatea în Ierusalimul ocupat şi în împrejurimile oraşului vechi'.
ONG-ul israelian Emek Shaveh, care luptă împotriva utilizării arheologiei în serviciul colonizării, a criticat de asemenea prezenţa oficialilor americani la ceremonie. ONG-ul a denunţat un 'act politic care se apropie mai mult de recunoaşterea americană a suveranităţii israeliene' asupra întregului oraş vechi al Ierusalimului. Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa 'unificată şi indivizibilă'.
Dar comunitatea internaţională nu recunoaşte anexarea în 1967 a părţii estice ocupate a oraşului, unde palestinieni doresc să fie capitala statului la care aspiră. Preşedintele Donald Trump a rupt cu tradiţia de decenii de consens diplomatic în decembrie 2017, recunoscând Ierusalimul drept capitala Israelului şi făcându-i pe palestinieni să întrerupă orice contact oficial cu Washingtonul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News