Oficial. SUA scapă de incapacitatea de plată, după un acord dificil între Biden și liderii moderați ai Partidului Republican
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Congresul SUA a aprobat un acord de ridicare a limitei de împrumut a țării, cu câteva zile înainte ca cea mai mare economie din lume să intre în incapacitate de plată.  

Măsura bipartizană a trecut rapid prin Senat cu un vot de 63-36, la o zi după ce a fost aprobată de Camera Reprezentanților SUA, scrie BBC.

Președintele Joe Biden a declarat că va transpune măsura în lege.

Semnătura sa de pe proiectul de lege va scuti SUA de o neplată catastrofală a datoriei sale de 31,4 miliarde de dolari.

Se estimează că țara își va depăși plafonul actual al datoriei luni, 5 iunie.

O incapacitate de plată ar fi limitat autoritatea guvernului de a împrumuta mai mulți bani sau de a-și plăti toate facturile. De asemenea, ar fi amenințat să facă ravagii în străinătate, afectând prețurile și ratele ipotecare din alte țări.

În sesiunea de joi seară, proiectul de lege a fost adoptat cu sprijinul a 44 de democrați și 17 republicani, plus doi independenți.

Au fost necesare 60 de voturi pentru aprobarea măsurii într-un Senat de 100 de locuri, pe care democrații îl controlează îngust.

Treizeci și unu de republicani s-au opus, inclusiv un membru al conducerii partidului din Senat, John Barrasso.

Printre cei patru democrați care au votat împotrivă s-au numărat senatorii de stânga Bernie Sanders, John Fetterman și Elizabeth Warren.

Senatorii au propus mai întâi 11 amendamente la proiectul de lege privind plafonul datoriei, dar toate au fost respinse în ordine rapidă, deschizând calea pentru un vot final.

Dacă unul dintre amendamente ar fi fost aprobat, întregul proiect de lege ar fi trebuit să fie trimis înapoi Camerei, lăsând puțin timp pentru a asigura adoptarea definitivă a măsurii înainte ca SUA să cadă de pe o stâncă fiscală.

„America poate răsufla uşurată”, a declarat liderul Majorităţii Democrate, Chuck Schumer, în plenul Senatului.

Într-o manifestare rară de bipartidism, liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, le-a spus reporterilor că va fi „mândru să susțină proiectul fără întârziere”.

Acordul a fost aprobat cu ușurință în Camera, miercuri seara, printr-un vot de 314-117. Aproximativ 165 de democrați s-au alăturat celor 149 de republicani în aprobarea acestuia cu majoritatea simplă necesară.

Cu republicanii deținând controlul Camerei inferioare a Congresului și democrații deținând stăpânire în Senat și Casa Albă, un acord s-a dovedit evaziv timp de săptămâni până când Biden și președintele republican al Camerei, Kevin McCarthy, au încheiat un compromis weekendul trecut.

Acordul suspendă plafonul datoriei, limita de cheltuieli stabilită de Congres care determină câți bani poate împrumuta guvernul, până la 1 ianuarie 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel