Data publicării:

Oficial: Partidul de guvernământ din Polonia nu va avea cu cine să facă coaliție - refuz din partea singurei formațiuni cu suficiente voturi pentru formarea unei alianțe

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Co-liderul coaliției centru-dreapta "A Treia Cale" din Polonia, care a obținut locul al treilea în alegerile de duminică cu un sprijin de 13,5%, conform unui exit-poll, a declarat că exclude o coaliție cu partidul ultra-naționalist "Lege și Justiție".

"Exclud o astfel de coaliție... oamenii care au votat pentru noi au dorit schimbare, au dorit ca PiS să fie înlăturat de la putere," a spus Wladyslaw Kosiniak-Kamysz la postul de radio privat RMF FM, citat de Reuters.

Partidele de opoziție din Polonia par să fi obținut o victorie semnificativă în alegerile generale din țară - și dacă rezultatul se menține, acest lucru semnalează o schimbare radicală atât în Polonia, cât și în cadrul UE, unde actualul guvern condus de partidul "Lege și Justiție" (PiS) a purtat un conflict vreme de opt ani cu Bruxelles-ul pe tema acuzațiilor că încalcă regulile democratice ale blocului.

Conform unui exit-poll actualizat, publicat luni dimineața, PiS a obținut 36,6% din voturi, urmat de Coaliția Civică, de centru, cu 31%, A Treia Cale de centru-dreapta cu 13,5%, Noua Stângă cu 8,6% și Confederația, de extremă-dreaptă cu 6,4%. În 2019, PiS a obținut 43,6% din voturi. Sondajul a fost realizat de IPSOS și a fost împărtășit cu cele trei rețele de televiziune principale din Polonia.

Cu toate că partidul Lege și Justiție a obținut cel mai mare sprijin, aceasta este o victorie cu costuri mari, deoarece cele trei partide de opoziție de frunte ar avea majoritatea locurilor în parlamentul format din 460 de membri.

Potrivit exit poll-ului, prezența la vot a fost de 73% - un record. Este o înfrângere uluitoare pentru PiS, care este la putere din 2015.

Partidul a mobilizat toate resursele statului pentru a câștiga, și a beneficiat și de sprijin puternic din partea mass-media de stat - care este ferm în tabăra partidului aflat la guvernare. Cu toate acestea, PiS a fost afectat de un număr crescând de scandaluri - inclusiv acuzații că oficialii vindeau vize în schimbul mitelor. Opt ani de tensiuni și conflicte sociale, cu dispute privind avortul, statul de drept, importurile de cereale din Ucraina și relații tensionate cu UE, care a blocat plata miliardelor de euro din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept, au erodat, de asemenea, susținerea pentru PiS.

Chiar și un referendum de ultim moment cu patru întrebări tendențios concepute pentru a discredita opoziția nu a reușit să mobilizeze votanții PiS; referendumul nu a atins rata de participare de 50% necesară pentru a fi luat în considerare.

Se pare că PiS va obține prea puține locuri pentru a obține o majoritate în parlament, chiar dacă se aliază cu Confederația - care oricum a declarat că nu va forma o coaliție cu Lege și Justiție. Celelalte trei partide au promis să lucreze împreună pentru a înlătura PiS.

Conform ultimului exit-poll, Lege și Justiție ar obține 198 de locuri, Coaliția Civică 161, A Treia Cale 57, Noua Stânga 30 și Confederația ar obține 14.

Cele trei partide de opoziție de frunte ar avea 248 de locuri în parlament, în timp ce PiS și Confederația ar avea 212.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel