Oficial german: Arabia Saudită trebuie să renunţe la finanţarea moscheilor fundamentaliste
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Sigmar Gabriel, vicecancelarul german, a spus că Arabia Saudită trebuie să renunţe la finanţarea moscheilor funndamentaliste din străinătate, unde se bănuieşte că este alimentat extremismul islamic, potrivit publicaţiei Spiegel.

Lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), Sigmar Gabriel a declarat pentru săptămânalul Bild am Sonntag că "moscheile wahhabiste sunt finanţate de Arabia Saudită pe întreaga planetă. În Germania, foarte mulţi musulmani consideraţi a fi periculoşi provin din aceste comunităţi".

Wahhabismul, sau Salafi, cum îl numesc adepţii, este o ramură a credinţei sunnite care are la bază preceptele învăţatului şi reformatorului Muhammad bin Abd al-Wahhab, care, în anii 1740 în Najd, o regiune din centrul Arabiei Saudite de azi, predica o întoarcere la o dogmă strictă şi rigidă.

Organizaţii islamiste extremiste, precum Statul Islamic (SI), se inspiră din concepţia wahhabistă.

[citeste si]

La rândul său, liderul grupului parlamentar social-democrat, Thomas Oppermann, a spus să wahhabismul a furnizat o „ideologie completă Statului Islamic şi contribuie la radicalizarea musulmanilor moderaţi din alte ţări". „Este un lucru de care nu avem nevoie şi pe care noi nu îl vrem în Germania", a accentuat parlamentarul german.

Declaraţiile liderilor SPD apar la câteva zile după ce presa a publicat un document intern al Serviciului de informaţii german (BND), conform căruia politica externă promovată de familia regală saudită este „impulsivă" şi constituie o sursă de instabilitate în regiunea Orientului Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel