Data publicării:

OFIȚER ACOPERIT. Mihai Răzvan Ungureanu, atac dur la Traian Băsescu

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Fostul șef al SIE și premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu, nu-l menajează pe Traian Băsescu în scandalul "Ponta - ofiţer acoperit". MR Ungureanu spune, într-un interviu pentru ziare.com că președintele Traian Băsescu a târât serviciile în scandalul politic, în condițiile în care SIE a avut și pierderi de vieți omenești. 

Mihai Răzvan Ungureanu declară că preşedintele nu i-a cerut nume de ofiţeri acoperiţi cât timp a fost director SIE.

"Legea e clara si spune ca nimeni nu are voie sa afle sursele, metodele de lucru, tehnica interna a obtinerii unei informatii. In domeniul securitatii nationale, exista norme imperative care stipuleaza limitativ conditiile in care asemenea informatii ar putea fi comunicate. Nu exista o prevedere explicita in legislatie care sa autorizeze presedintele sa aiba acces la numele personalului care desfasoara activitate informativa. Mai mult, daca citim legea securitatii nationale, observam ca presedintele nici nu apare ca beneficiar al informatiei, beneficiarul fiind CSAT ca organism. Deci toti si in mod egal. Concluzia este ca, daca dorim ca o anumita functie sau un anumit organ al statului sa aiba acces la astfel de informatii, atunci trebuie modificata legislatia, pentru ca pe ce avem acum acest lucru nu este posibil.

Citește și: Traian Băsescu - ORNISS. Conducerea ORNISS, sesizată de Corneliu Dobrițoiu cu privire la declarațiile președintelui despre subiectul Victor Ponta - ofițer acoperit SIE

Nu exista un abuz al SIE. Trebuie sa intelegem un lucru, calitatea de angajat al unui serviciu e supusa unei legi a secretului absolut. Cand cineva, de la altitudinea functiei de presedinte, vine si spune fara dovezi ca X este ofiter al cuiva, e in teritoriul declaratiei politice foarte riscante, nu insa neaparat si in teritoriul adevarului.

Iar declaratia politica primeste valoare de adevar doar pentru ca o pronunta o functie mare. Acesta e argumentul autoritatii. Din motive de ordin politic, serviciile au devenit subiect al declaratiilor. Iar serviciile sunt foarte vulnerabile pentru ca nu se pot pronunta public. Competentele si caracterul activitatii, conform legii, presupun o doza foarte mare de discretie", declară fostul şef SIE, pentru ziare.com.

Mihai Răzvan Ungureanu susţine că nu există nicio modalitate legală de a afla dacă Victor Ponta a fost sau nu ofiţer acoperit SIE. În lipsa unor proble, afirmaţiile preşedintelui nu au nicio valoare, mai spune acesta.

Citește și: SILVIU PREDOIU, ȘEF SIE, AUDIAT LA PARLAMENT

"Sunt legi care functioneaza foarte clar. De fapt, toata aceasta enorma petarda demonstreaza doua lucruri: cumplita ignoranta a clasei politice si a publicului sensibil fata de intemeierea legala si rolul serviciilor, dar si profundul cinism al oamenilor politici vis a vis de institutii cu caracter delicat si rol important in sistemul national de aparare. Starnesti scandalul, ii faci pe toti sa se ocupe de subiect si ocupi mediatic scena. Nu a fost semnal de alarma, a fost o pronuntare. Daca exista incalcarea legii, trebuie sa existe si o proba. Daca nu exista proba, sunt doar vorbe", mai spune MRU.

Despre existența unei liste cu ofițeri acoperiți, fostul șef al SIE declară că  "toate cadrele sunt acoperite cu exceptia directorului si a celor doi adjuncti. In rest, toate cadrele sunt acoperite, ca doar n-o sa scrie pe spatele lor "spion". Oamenii acestia risca tot, inclusiv viata. Nu exista nimic negociabil in privinta ordinului primit. Nu discutam despre concedii de odihna, despre absente, confort personal. Daca e nevoie, vorbim de dubla identitate in exterior si chiar de asumarea riscului vital".

Mihai Răzvan Ungureanu nu s-a ferit să spună că de-a lungul timpului au existat și pierderi, iar despre modul cum aceștia sunt plătiți, fostul șef a explicat că activitatea serviciului în acest caz "presupune cu totul alte proceduri decat cele cu care suntem obisnuiti in cazul oricarui serviciu public. Ele sunt astfel construite incat in cazul unei scurgeri de informatii pierderile de orice fel sa fie cat mai reduse. Cum au si vapoarele chila construita din mai multe compartimente, daca apa intra intr-unul, nu intra in toata nava".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel