Data actualizării:
Data publicării:

Ofertă făcută României la Marea Neagră: Putem reduce depedența Europei de Rusia

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Azamat Zhangulov, Vice-Președinte KazMunayGas International, oferă noi informații despre disputa investitorului kazkh cu statul roman. Interviul a fost luat de Helen Jones de la EU Today , la Bruxelles, unde Azamat Zhangulov a fost prezent două zile pentru întâlniri cu mai mulți oficiali europeni. 

Sechestru fără hotărâre judecătorească și fără temei


EU Today: A făcut statul roman eforturi pentru a ridica sechestrul de pe activele companiei?

Azamat Zhangulov: În mai, activele noastre erau sub sechestru de două ori. Au fost puse sub sechestru fără vreo hotărâre judecătorească și fără niciun temei. Ne confruntăm cu un dublu sechestru pe activele noastre, unul de peste 6 ani și unul nou, din mai anul acesta. Primul sechestru asigurator a fost pus de ANAF pe o parte din terenurile, unitățile și acțiunile în subsidiare ale Rompetrol Rafinare, în 2010. Al doilea sechestru a fost pus de DIICOT în mai 2016, pe bunurile deținute de companie (două rafinării, Petromidia și Vega, rețeaua de benzinării). Toate investițiile KMGI în România, de la intrarea noastră pe piață, în urmă cu aproape 10 ani, au fost realizate conform legii. Ceea ce se investighează în acest caz nu are nicio legătură cu noi și se referă la perioada dinaintea investiției noastre. Dar ne creează dificultăți, limitându-ne oportunitățile de afaceri în România și posibilitatea de a aloca mai mult unor proiecte naționale și comunitare. Trebuie să ne punem întrebarea dacă guvernul român ne vrea ca investitor sau pur și simplu nu suntem bineveniți, iar aceasta este o mișcare în direcția exproprierii și a de-privatizării activelor. Acest lucru ar fi surprinzător, având în vedere că am investit mai mult de două miliarde de dolari din 2007, fără a include aici achiziția, iar activitățile noastre sunt responsabile de mii de locuri de muncă bine plătite, contribuind la cifrele de creștere foarte bune ale României. KMG International este parte a comunității naționale române de zece ani.

Investițiile Rompetrol privesc securitatea energetică a României

EU Today: Cum vă luptați cu aceste sechestre pe active?

Azamat Zhangulov: Nu am avut altă soluție decât să transmitem Guvernului, în iulie anul acesta, o Notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investițiilor. Suntem pregătiți să lucrăm alături de autorități pentru a ajunge la o soluție, dar nu putem sta într-o situație în care totul este înghețat. Nu putem să investim sau să alocăm sume mai mari când statul ține activele noastre. Credem că românii văd și iau contact în fiecare zi cu valoarea pe care o aducem țării, ceea ce ne determină să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru ca statul să ne asculte și să îi asculte pe oameni despre ce este mai bine pentru economie. Cu siguranță, faptul că Rompetrol investește în acest parteneriat ajută securitatea energetică a României și independența de presiunile din afară. Dar nu putem să beneficiem de această realizare când statul ne pune într-o poziție în care suntem cu mâinile legate, și de aceea am transmis notificarea de diferend.

[Citeste si]

EU Today: Va escalada notificarea transmisă în iulie guvernului într-un litigiu internațional la ICSID?

Azamat Zhangulov: Am transmis notificarea la data de 26 iulie anul acesta. Această notificare nu implică în mod automat un proces într-o anumită perioadă de timp, astfel că, dacă vor începe negocieri serioase cu guvernul, este posibil să amânăm lansarea formală a disputei. Până acum nu au avut loc negocieri. Dacă se va ajunge la proces, este rezonabil să credem că aceasta a fost într-adevăr o încercare de a inversa privatizarea și a ne expropria activele. Într-o astfel de situație, am prezenta un caz în care KMGI ar pierde toate investițiile realizate în România. Fără a indica o sumă precisă, vorbim despre câteva miliarde de dolari.

Am făcut o ofertă statului român

EU Today: Ar putea avea loc vreun progres în ceea ce privește fondul de investiții româno-kazah în valoare de un miliard de dolari?

Azamat Zhangulov: Incepem să vedem câteva acțiuni pozitive din partea statului, care a declarat că va selecta un consultant, ceea ce reprezintă primul pas procedural necesar pregătirii fondului. Este o veste bună. Dar aici ar fi utilă puțină informație de context. Un Memorandum de Ințelegere a fost agreat și semnat cu Guvernul în urmă cu mai mult de trei ani, prin care statul și compania noastră își luau angajamentul de a lucra împreună pentru a genera noi investiții pozitive pentru economia României. Mai mult decât atât, anul trecut am stabilit un calendar clar al măsurilor necesare pentru înființarea și lansarea fondului, precum și tipurile de proiecte care ar putea fi făcute. Acest lucru a fost documentat, semnat, și stipulat ca activ până în decembrie 2016. Deci, foarte mult timp a trecut. Decembrie este la doar trei luni distanță. Intențiile noastre sunt clare atunci când vine vorba de dezvoltarea și creșterea continuă a acestei companii: suntem gata să cumpăram acțiunile statului la Rompetrol, la un preț fix astfel încât aceste fonduri pot ajunge în acest an la guvern, și, de asemenea, să lansăm fondul cu statul. Mesajul nostru către statul român este clar, să facă ceea ce este în propriul lor interes și să retragă sechestrele astfel încât totul să poată să meargă înainte. Gandiți-vă ca la o reacție în lanț în care o mișcare înainte o propulsează pe următoarea. Totul trebuie să fie sincronizat astfel încât să se maximizeze cheltuielile și munca în parteneriat. Asta este ceea ce ne așteptăm să se întâmple.

EU Today: Va rămâne KGMI în Romania? Luati în considerare alte investiții in țară? Sau plănuiți să investiți în altă parte dupa această experientă cu autoritațile din Romania?

Azamat Zhangulov: Vrem ca Romania să rămână business-ul nostru de referință, astfel încât să putem continua să investim în proiecte şi să facem afaceri bune pentru companie, economie si țară. Ne-am dovedit bunele intenţii şi buna noastra credintă din 2007. În acest moment, vedem mai mult riscurile pentru afacerea noastră, și riscurile pentru alți investitori străini de asemenea. Noi credem că este complet in mâinile autoritațiilor ca acest lucru să se schimbe si să se corecteze. Și, apropo, Romania are un istoric negativ când vine vorba de procese cu companii din străinatate. Cum am mai spus-o de mai multe ori, Romania este o țară bună pentru afaceri, toate structurile, oportunitățile și oamenii sunt aici. Acestea fiind spuse, dacă Romania nu iși păstreaza obligațiile semnate și nu ne onoreaza investițiile, suntem gata să ne ducem capacitațiile și banii în altă parte.

Putem coopera pentru a reduce dependența Europei de Rusia

EU Today: Credeți că Romania poate ajunge la rolul său potențial in mult-discutatul hub energetic din Marea Neagră?

Azamat Zhangulov: Romania este responsabilă de propriul destin. Este esențial pentru România și pentru o regiune mai largă pe care o aprovizionează cu energie sa continue să se diversifice și să se stabilizeze. Acum 10 ani, mai mult de 55% din petrolul importat în Romania venea din Rusia și doar 27% din Kazakhstan. Astăzi, datorită parteneriatului în creștere între Kazahstan și România, am inversat aceste cifre, ba chiar mai mult. Locația strategică pe care Romania o ocupă la Marea Neagră, logistica și facilitațile transportului in port, Dunărea și terminalul petrolier offshore pot fi folosite cu mare success pentru a diversifica aprovizionarea cu petrol in Europa, facând-o mai puțin dependentă de Rusia și Orientul Mijlociu.

N.red:Titlul și intertitlurile apaerțin redacției. Interviul este preluat din publicația EU Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel