Odesa a fost atacată din nou cu rachete. Două proiectile au căzut în orașul ucrainean
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Orașul-port Odesa a fost din nou bombardat de forțele Federației Ruse.

Explozii puternice au fost auzite în Odesa după ce cel puțin două rachete au fost lansate de pe mare de invadatorii ruși.

Deasupra orașului au fost observați nori groși de fum, însă până acum nu se știe unde au căzut proiectilele sau dacă există victime printre civili.

Autoritățile locale au îndemnat cetățenii să se ascundă în adăposturile anti-bombă, în contextul în care sunt așteptate și alte trageri în direcția orașului. 

Presa ucraineană scrie că astfel invadatorii ruși s-ar răzbuna pentru bombardarea platformei de foraj a Cernomorneftegaz.

Un deputat de la Moscova a declarat că acest atac al armatei ucrainene le-a ”dezlegat mâinile” militarilor ruși, care vor răspunde cu bombardamentele unor puncte strategice ucrainene, conform deschide.md

NATO avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura „ani întregi”

Șeful NATO a avertizat că războiul din Ucraina ar putea dura „ani întregi”, deoarece președintele Volodimir Zelenski a promis că forțele sale nu vor ceda sudul țării în fața Rusiei, după ce a vizitat linia frontului acolo.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut duminică țărilor occidentale să fie pregătite să ofere sprijin militar, politic și economic pe termen lung Kievului în timpul unui război de măcinare.

„Trebuie să fim pregătiți ca asta să dureze ani întregi”, a declarat Stoltenberg pentru cotidianul german Bild.

„Nu trebuie să slăbim în sprijinul nostru pentru Ucraina, chiar dacă costurile sunt mari – nu numai în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și la alimente”.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a emis un avertisment similar, cerând sprijin susținut pentru Kiev.

„Timpul este acum factorul vital”, a scris Johnson într-un articol pentru Sunday Times, după ce a făcut a doua sa vizită la Kiev, cerând Occidentului să se asigure că Ucraina are „rezistența strategică pentru a supraviețui și, în cele din urmă, să învingă”.

Ucraina a cerut în mod repetat țărilor occidentale să-și intensifice livrările de arme de la ofensiva din 24 februarie, în ciuda avertismentelor rusești că ar putea declanșa un conflict mai larg.

Criza globală

Războiul din Ucraina alimentează nu doar o criză alimentară globală, ci și o criză energetică.

Lovită de sancțiuni pedepsite, Moscova a crescut presiunea asupra economiilor europene prin reducerea drastică a livrărilor de gaze, ceea ce a condus la creșterea prețurilor la energie.

Între timp, compania italiană Eni s-a alăturat unui proiect uriaș din Qatar de extindere a producției din cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume, la câteva zile după ce Rusia a redus livrările către Italia.

Înapoi la Kiev, mii de oameni s-au adunat pentru a-i aduce un omagiu unui tânăr – Roman Ratushny, o figură importantă a mișcării pro-europene Maidan din Ucraina, care a fost ucis în lupta cu rușii în estul țării la începutul acestei luni, la vârsta de doar 24 de ani.

În fața sicriului drapat într-un steagul ucrainean galben și albastru, de la poalele unui monument care dă vedere la întinsa Piață a Independenței din capitală, oameni de toate vârstele l-au comemorat.

„Cred că este important să fim aici pentru că este un erou al Ucrainei și trebuie să ne amintim de el”, a declarat Dmytro Ostrovsky, un licean în vârstă de 17 ani, pentru agenția de presă AFP.

Cele mai grave lupte continuă să aibă loc în regiunea industrială Donbass, cu bătălii care distrug satele din afara orașului Sievierodonetsk, pe care Rusia încearcă să-l captureze de săptămâni întregi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel