Urmărește emisiunea live
Octavian Paler, cum era cu adevărat. Daniel Cristea-Enache: „Nu vorbeam aproape deloc despre politică”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Sâmbătă, 28 mai, în cadrul emisiunii De Ce Citim, dedicată cărții „Convorbiri cu Octavian Paler”, criticul literar Daniel Cristea-Enache a dezvăluit laturi mai puțini știute ale personalității marelui scriitor.

„Octavian Paler, în viața lui obișnuită, diurnă, casnică, în casa aceea de pe strada Cuza, unde mergeam să-i duc întrebările și unde era un cățel care era foarte vesel la venirea mea și mă lătra la plecare, în loc să fie invers, unde erau și faimoși oțetari despre care tot vorbește în cărțile lui, am cunoscut un Octavian Paler care semăna și nu semăna cu Octavian Paler ca figură a autorului în textul și în filigranul paginilor lui.”

Avea umor, râdea, îi plăcea să vorbească despre lucruri pe care nu le introdusese în cărți

„Era puțin diferit, avea umor, râdea, îi plăcea să vorbească despre lucruri pe care nu le introdusese și nu le introducea în cărți. Lucruri obișnuite pentru noi: o emisiune de televiziune, se uita pe History, pe Disccovery, povestea ce a mai văzut, ce-l interesa. Nu vorbeam aproape deloc despre politică în acei ani care continuau să fie destul de inflamați fiindcă întotdeauna există tensiuni și conflicte pe această scenă politică și el era într-un prim plan al gazetăriei publice prin emisiunea pe care o avea la Antena 3, în prime time, el era chiar setat pe agenda publică și politică a momentului respectiv. În particular nu vorbeam mai deloc despre politică, ca și cum politica căreia îi dedica această contribuție n-ar fi contat prea mult.”

Video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel