Ochiul bionic și chirurgia genetică în oftalmologie. Dr. Dorin Chiseliță: Rezultatele sunt foarte mari și tehnologia avansează formidabil
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Medicul Dorin Chiseliță a vorbit despre două proceduri de intervenție în cazul problemelor oftalmologice și despre ochiul bionic.

Prof. Dr. Dorin Chiseliță medic primar oftalmolog, șeful clinicii de Oftalmologie a Spitalului ”Sf. Spiridon” Iași, a vorbit despre noi proceduri de intervenție în cazul problemelor oftalmologice și despre ochiul bionic.

„Cred că lucrurile cele mai interesante sunt legate de două elemente foarte importante. Primul este legat de posibilitatea de a introduce în interiorul ochiului rezervoare de mărimea unui bob de orez care conține medicamentul respectiv și acest rezervor deversează continuu și uniform medicamentul în interiorul ochiului, dând șansa pacientului să-și mențină o bună acuitate vizuală timp de 6 luni. De la injecția lunară, la faptul că se face o mică intervenție chirurgicală de introducere a acestui rezervor care îi asigură necesarul de medicament, progresul este major. De asemenea, aceste mini-rezervoare pot fi re-umplute, iar până în momentul de față ele și-au făcut treaba cel puțin pentru patru cicluri. Și Uniunea Europeană și FDA-ul au aprobat acest sistem de eliberare continuă a medicamentului.

Cea de-a doua țintă extrem de atractivă este o chirurgie genetică. Tehnologia genetică avansează formidabil și ceea ce ar trebui făcut este ca o genă specială să fie introdusă fie în interiorul ochiului, fie în zona maculei și ea să producă medicamentul împotriva acestui factor vascular de creștere. O asemenea procedură chirurgicală ar fi suficientă o singură dată pentru toată durata vieții pacientului. Rezultatele sunt foarte mari și așa cum se întâmplă în orice evaluare a unor produse din faza de analiză critică, rezultatele sunt mature și sunt foarte mulți doctori în România care utilizează această procedură în beneficiul pacientului.“, a spus, la DC News, la Academia de Sănătate, medicul Dorin Chiseliță.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Operaţii cu laserul la ochi. Dr. Chiseliţă: E una dintre întrebările pe care le pune pacientul. Ăsta e răspunsul corect

Dr. Dorin Chiseliță, despre ochiul bionic

„Ochiul bionic este, în fond, o proteză retiniană. Un sistem care înlocuiește o funcție distrusă a fotoreceptorilor. Această proteză ar by-pass-a zona distrusă trecând informația spre celelalte structuri retinieni și neuro-retiniene. Aceste proteze reprezintă o preocupare pentru lumea oftalmologică performantă, un amestec de tehnologie, de neuro-biologie extrem de complexă.

Până în 2018 se cheltuise 150 de milioane de dolari pentru cercetarea acestor proteze retiniene. În momentul de față există 3 variante aprobate de FDA și în Uniunea Europeană, dar ele sunt umanitare. Suntem în faza de evaluare și cercetare și după cunoștința mea nu sunt obligate rezultate care să înglobeze mai mult de 200 de implanturi retiniene în lume

Nu ne așteptăm la lucruri formidabile cu acest ochi bionic, deoarece niciunul din ele nu a reușit să aducă acuitatea vizuală la limita cecității legale, acel 0,1. Ele sunt avantajoase pentru că ușurează navigația într-o cameră. Pacientul identifică o ușă neagră încastrată într-un perete alb. Pacientul poate să citească și câte o literă mare, dar stilul de evaluare este complet diferit față de cel pe care îl avem în practica de zi cu zi. Aceste proteze retiniene se adresează cazurilor foarte grave, în care afecțiunea este terminală. Pacienții erau pacienți care nu sesizau nici măcar lumina. Într-adevăr, este un progres de la a nu face diferența între zi și noapte până la a te orienta într-o cameră“, a conchis medicul Chiseliță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel