Ochii copiilor ar putea dezvălui posibile simptome de autism - STUDIU
Am putea afla direct din ochii copiilor dacă aceștia vor suferi de autism atunci când vor crește.
Studii recente sugerează că inteligența artificială bazată pe învățarea profundă poate fi utilizată pentru detectarea și evaluarea simptomelor asociate autismului. Cercetătorii au identificatmodificări la nivelul nervilor retinieni, asociate cu alterări ale structurilor cerebrale la persoanele afectate de tulburări din spectrul autist (TSA). Această descoperire indică posibilitatea ca ochiul să servească ca o fereastră către creier, oferind astfel o perspectivă utilă pentru diagnosticarea și înțelegerea acestor afecțiuni.
Echipa de cercetare de la Universitatea Columbia din Los Angeles a efectuat un studiu cu scopul de a investiga capacitatea inteligenței artificiale de a detecta autismul în modelele de retină. Modelul de inteligență artificială a fost instruit folosind un set de date de imagini, care includeau informații despre statutul de autism al subiecților.
Scanarea retinei prin Inteligența Artificială
Aplicând apoi modelul IA, cercetătorii au analizat retinele a 958 de copii și adolescenți, dintre care jumătate au fost diagnosticați cu autism. IA a reușit să identifice corect persoanele cu autism și cele fără autism. Cu toate acestea, precizia în anticiparea severității simptomelor pe baza imaginilor retiniene a fost mai redusă.
Cu toate acestea, studiul reprezintă o perspectivă promițătoare în ceea ce privește furnizarea de evaluări timpurii și reducerea timpilor de așteptare pentru copiii cu autism. Deși datele de instruire au inclus doar copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, cercetătorii consideră că inteligența artificială ar putea fi la fel de eficientă și în cazul copiilor mai mici.
Totuși, este important de menționat că este necesară efectuarea unor cercetări suplimentare în acest domeniu pentru a valida și extinde concluziile acestui studiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News