Data publicării:

Ochii cât cepele pe Ungaria

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
srs
srs

In urma cu cateva zile, am atras atentia asupra derapajelor Ungariei de la democratie. Dar si asupra consecintelor in plan extern, care nu au intarziat prea mult. Hillary Clinton a mustrat in scris guvernul tarii vecine iar Consiliul Europei a avertizat Ungaria ca pot urma sanctiuni. Cum a fost escaladata aceasta noua criza din plin centrul Uniunii Europene? De ce exista reactii din ce in ce mai puternice in ceea ce priveste Ungaria si inca nu exista reactii vizand Romania? Care pot fi efectele asupra vietii politice romanesti?

Unde a gresit Ungaria? Mai intai, a gresit procedand asa cum a procedat si Romania si incheind un acord de imprumut cu FMI. O tara care intra in aceasta cursa iese mai greu. Doar atunci cand FMI vrea. La scurt timp de la venirea, pe creasta partidului Fidesz, a lui Viktor Orban ca prim ministru, acesta a procedat invers decat prietenul sau Traian Basescu. Dar cu brutalitatea tipica liderului roman. Ce a facut Orban? A rupt, unilateral si fara cuvenitele negocieri, acordul cu FMI. Fireste, aceasta puternica organizatie, impreuna cu partenerii ei de la nivelul Consiliului Europei, a reactionat. In acest an, Ungaria are nevoie de 15 miliarde de euro pentru a-si plati datoriile iar Viktor Orban descopera ca seifurile sunt goale. Cu atat mai goale cu cat, in timp ce prietenul sau de la Bucuresti, Traian Basescu doar a amenintat si a batut obrazul bancilor, Viktor Orban a fost ceva mai dur. Atat de dur, incat a incalecat si Banca Nationala a Ungariei. Cum, necum, forintul, moneda nationala, este in cadere libera. Ungaria a fost retrogradata, de doua dintre cele trei agentii de rating, la cea mai slaba categorie “junk”. La nivelul guvernului, s-a instalat o stare de confuzie si de panica.

Acestor cauze si efecte de natura economico - financiara li se suprapun, cu accent agravant, chestiuni strict politice. Partidul majoritar Fidesz a impus modificarea Constitutiei iar in preambulul acesteia exista un text revizionist. Cu bataie spre vesnica tema a Trianonului si Ardealului. Atributiile Curtii Constitutionale au fost restranse dramatic. Ca si o serie de drepturi si libertati ale cetatenilor. Ca sa nu mai vorbim de libertatile de expresie, intre care libertatea presei ocupa un loc important. De aici primele reactii destul de dure ale Administratiei Statelor Unite si ale Consiliului Europei.

Guvernul Orban este in dificultate si s-ar putea sa intre pe tobogan. Prietenul domnului Traian Basescu si partenerul sau din familia popularilor europeni s-ar putea sa fie scos pe tusa. Dar, pana una alta, populatia Ungariei va incepe si ea sa indure suferinte asemanatoare cu cele pe care le indura populatia Romaniei sub regimul Basescu. Cazul Ungariei s-ar putea sa mareasca atentia cu care este privita politica falimentara si antidemocratica a Bucurestiului.

Citește mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel