Data publicării:
Șoc și groază la ProTv. Pentru ce greșeală plătește trustul
Când SUA declanșau operațiunea Șoc și Groază, pregătind ocuparea Irak-ului, posturile Tv și-au întrerupt programul și au difuzat imagini din Bagdadul aflat sub tirul rachetelor Tomahawk. La TVR a continuat, netulburată, emisiunea ”Surprize-surprize”. ProTv, în ianuarie 2012, când au izbucnit protestele de stradă împotriva regimului Băsescu, a procedat cam la fel.
Abia când a observat că audiența se prăbușește dramatic, Pro Tv a extins Știrile, cât să acopere mitingul din Piața Universității cu ceva transmisii în direct. Ca spectator, mi se pare că postul are o politică de evitare a subiectelor fierbinți, oferind generației Pro divertisment facil și, săptămânal, reportaje care înlocuiesc cu patriotismul de eprubetă lipsa criticilor la adresa stăpânirii.
Pe piața media circulă multe ”poveștiri” despre evitarea subiectelor politice, ca și despre ștergeri/reeșalonări de datorii. Ca orice proprietar cu off-shore-uri în spate, și gigantul care avea sediul în Pache Protopopescu a fost bănuit că-și pune profitul la adăpostul unor sisteme de taxare mai prietenoase. Cert este că strategia a funcționat, o lungă perioadă, din punct de vedere al audienței.
Ca apreciere personală, cred că declinul Pro Tv a început în ianuarie 2012. Pariul pe neutralitate a devenit unul pierzător, chiar dacă a scutit trustul de problemele de care au avut parte alte medii de informare, puternic angajate politic.
Descinderea procurorilor și a polițiștilor în contabilitatea imperiului media fondat de Adrian Sârbu mi s-a părut, când a început să circule informația, o păcăleală de 1 Aprilie. La fel a spus chiar Adrian Sârbu, iar până la ora la care scriu, nu există comunicate oficiale despre implicarea acestuia sau a firmelor din trsut.
Ipoteza că este perchiziționată o parte a imperiului media fondat de Sârbu nu era de neconceput, dar era foarte puțin probabilă.
Mai ales că pe site-ul DNA nu se comunica nimic despre descinderi. Știrile din presă au plecat de la percheziții efectuate de Parchetul București.
Adrian Sârbu, ca și Parchetul, neagă percheziții la locuința mogulului și la sediul ProTv. Totuși, nu se afirmă, negru pe alb, că nu s-ar face controale la societățile menționate de presă ca având legătură cu trustul media sau cu patronul acestuia. Rămâne de văzut care este realitatea acestei știri bombă din data de 1 aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News