Data actualizării:
Data publicării:

Fenomen meteo care ne dă peste cap. Un doctor explică de ce româncele sunt în pericol

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Variațiile de temperatură din această perioadă afectează mai ales femeile. Afecțiunea se manifestă primăvara și toamna, când nopțile sunt reci, iar ziua, dacă este soare, temperatura poate urca spre 18-20 grade. Acest stres termic generează tulburări neuroendocrine, mai ales la femei, avertizează medicul ginecolog Gabriel Lemnete, de la Top Medical Center.

”Uneori, se pot produce tulburări ale ciclului menstrual, dar cel mai adesea se observă o stare de oboseală excesivă, irascibilitate, apar insomnii și căderea părului, spune dr. Gabriel Lemnete. Organismul este supus unor eforturi de adaptare, din cauza variațiilor de temperatură, accentuate de umiditatea din aer, specifică sezonului. Dacă vezi la televizor că vor fi 20 de grade, ești tentat să pleci la birou în talie, dar dimineața și seara sunt 5-6 grade Celsius. Iar femeile active, care stau la birou până târziu, intră și ies din magazine cu aer condiționat sau din clădiri încălzite, în frig. Crește riscul unor anexite, în special pentru cele care poartă pantaloni cu talie joasă, și se pot reactiva infecțiile urinare și inflamațiile pelvine. În trimestrul doi sau trei de sarcină apar și probleme de filtrare hepato-renală, din cauza stresului termic amintit. Este dovedit  științific că placenta se maturează mai repede din cauza acestor tulburări neuroendocrine, deci crește riscul unei nașteri premature”.

Recomandări: vitaminizarea și odihna

”Pentru a rezista stresului din perioada aceasta de schimbări bruște ale vremii, recomand evitarea oboselii și vitaminizarea, în special prin legume și fructe, spune dr. Gabriel  Lemnete.  La noi, principala problemă este legată de hidratare. Sucurile de fructe ajută atât la hidratare cât și la compensarea deficitului de vitamine. Să nu uităm că legumele proaspete nu sunt încă accesibile, deci dieta compensatorie poate pune accentul pe sucurile naturale, care rezolvă și problema hidratării.  În această perioadă este redusă capacitatea de efort. Randamentul scade, în special la orele serii, iar excesele nu fac decât să accentueze oboseala și irascibilitatea. Nu trebuie exagerat nici cu efortul fizic. Mai puțin birou și mai puțină sală, dar mai multe plimbări în parc, mai multă relaxare, ajută la depășirea acestei perioade în care stresul termic se suprapune pierdeii de vitamine din sezonul rece”, concluzionează dr. Gabriel Lemnete.

 [citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel