Data publicării:

Obiectul "de valoare" pe care toți românii îl țineau mereu la vedere în anii '90. Bulai: Vine omul după 9 ani și are parte de primul șoc!

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Erau vremurile de dinainte de 2000 numai bune "de dat în spectacol"? Cu ce se lăudau românii pe atunci?

Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au dezbătut în cadrul emisiunii "Nod în papură" un subiect sensibil și încă de actualitate: dorința românilor de a epata, de a ieși în față cu bunuri exagerat de scumpe care să vorbească lumii despre bunăstare și trai de lux, fenomen care, din păcate, nu e prezent doar acum, în zilele noastre, ci a fost dintotdeauna. Chiar și în primii ani de după revoluție, când democrația a venit la pachet cu valul de tehnologie avansată sub forma telefoanelor mobile.

Alfred Bulai: Mi-aduc aminte că pe la începutul anilor '90 au apărut telefoanele mobile. Doamne, pe masă la cârciumă... știu că erau rari ăia care aveau! Fiind puține telefoane nu prea avea cine să te sune, adică nu era chiar așa mare nevoie de el, dar stăteai așa cu el... Și erau niiște catastrofe din alea cu butoane. Nu făceai nimic cu ele, doar vorbeai la telefon, acum măcar ai internet.

Val Vâlcu a venit cu completări: Da, stai să vezi că a venit un fost coleg de facultate.... a emigrat în Australia și prin '98 - '99 s-a întors și ne-am dus la o terasă pe bulevard. A venit unul,  i-a luat telefonul și a fugit. Omul nu etala nimic. A pus doar telefonul pe masă. Acum ai rezolvat problema, pentru că nu mai atrage pe nimeni. Dar îți dai seama, omul vine acasă după 9 ani și are parte de primul șoc - i se ia telefonul.

O altă problemă a anilor '90

 

"Aveam cercetări făcute de studenții mei în anii '90 și erau amuzante, descopereau tot felul de chestii drăguțe. De exemplu șmecherii ale taximetriștilor, apropo de ăștia care veneau în țară. Te întrebau în engleză - "First time Romania?" Fii atent, mi-a povestit unul că a venit un străin în România, seara, în anii '90.

L-a dus în tot Bucureștiul și l-a plimbat două ore și ceva. Când să plece de la Hotel București după câteva zile i-au chemat ăia un taxi, a ajuns în 25-30 de minute. A vrut să se dea jos din mașină, a zis că nu-i adevărat, că-l duce în altă parte" a mai amintit Alfred Bulai, subliniind, printre altele, multe dintre neregulile din primii ani de democrație în România.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel