Obiectivul aderării la zona euro rămâne 2015, afirmă Traian Băsescu. Vezi aici declaraţiile preşedintelui
Ivitat la postul naţional de televiziune, preşedintele Traian Băsescu, a abordat câteva dintre temele prioritare ale României pentru următoarea perioadă. Preşedintela a vorbit la TVR despre situaţia economică a ţării şi vizita oficialilor FMI.
Preşedintela a vorbit la TVR despre situaţia economică a ţării şi vizita oficialilor FMI.
O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află de miercuri la Bucureşti, pentru prima evaluare a noului acord pentru România.
Trebuie să menţinem obiectivul aderării la zona euro în 2015
Traian Băsescu a declarat că trebuie menţinut obiectivul privind intrarea în zona euro în 2015, menţionând că a avut discuţii în acest sens cu premierul Emil Boc şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Şeful statului a declarat că ritmul reformelor trebuie menţinut pentru realizarea acestui obiectiv.
El a spus că decizia va fi luată, vineri, de Guvern.
Băsescu a precizat că a ţinut să îşi exprime în discuţiile cu premierul şi cu guvernatorul BNR punctul de vedere privind menţinerea obiectivului 2015 pentru intrarea în zona euro.
Guvernul României a stabilit de comun acord cu FMI şi CE modul de calcul al deficitului
- Informaţiile mele despre problema cu Eurostat, sunt cele pe care le au toţi. Cel mai improtant lucru este ca imediat experiţii Eurostat să vină în România ca să clarificăm neînţelegerea.
- Modul de calcul al deficitului a fost stabilit de comun acord cu FMI şi CE pe de o parte şi Guvernul României pe de altă parte, iar deficitul s-a stabilit pe cashe.
- Avem un aranjament cu CE şi FMI. Dacă Eurostatul are dubii să vină cu clarificări. Vrem să avem aceleaşi cifre cu Eurostat.
- Formularea Eurostat nu este acuzatoare la adresa României, există doar rezerve.
- România a început să fie bine cotată din punct de vedere al evoluţiilor, toate articolele şi aprecierile internaţionale sunt pozitive. Eu personal îmi voi asuma acest risc al fluierăturilor. Fără o Românie performantă nu vom putea asigura bunăstarea.
Obiectivul de intrare în spaţiul Schengen este anul 2011
- Nu cred că este obiectiv ratat, oricât s-ar bucura unii de eşec. Am refuzat şi intrarea în derapaj, cu costuri enorme şi pentru România şi pentru Guvern.
- Este un raport pozitiv, în PE aprobarea va fi dată undeva în jurul datei de 6 iunie, pentru că trebuie validat raportul Bulgariei. Este un procedeu tehnic care trebuie parcurs şi pentru Bulgaria.
- Dacă în iunie PE aprobă intrarea celor două ţări, rămâne luna iulie pentru data intrării în Schengen. Cel mai probabil se va stabili o dată în iulie ori în luna septembrie.
- Regulile Schengen trebuiesc consolidate pentru a diminua circulaţia necontrolată a cetăţenilor care nu au drept de intrare în spaţiul Schengen.
Ioan Botiş trebuie să-şi lămurească situaţia
- Avem legi, avem instituţii. Domnul ministru Botiş trebuie să meargă în faţa instituţiilor să-şi lămurească problemele, fie că este vorba de ANI, fie că este vorba de DNA. Dacă premierul mi-ar fi propus un ministru convenabil pentru portofoliul Muncii, aş fi emis decretul de numire imediat. Nu se poate lega soarta unui Guvern de remanierea unui ministru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News